Ősztől az NB II-ben - magabiztosan értük el célunkat

  A Magyar Sakkszövetség május 12-i döntése alapján, mint a Heves-Nógrád megyei bajnokság bajnoka, osztályozó nélkül jogot kaptunk, hogy nevezzünk a 2015/16-os NB II-es bajnokságra

  A szándék már tavaly nyáron megfogalmazódott, és az akkori erősítések alapján nem esélytelenül tűztük ki célként az NB II-be történő feljutást. Ehhez a Nógrád megyei bajnoki cím majd egy sikeres osztályozó volt szükséges. A közös rendezésű Heves-Nógrád megyei bajnokság indulásakor már látszott, hogy a megyei bajnoki címre minden esélyünk megvan, a teljes bajnokság megnyerése viszont nem lesz könnyű a két nemzetközi és két FIDE mesterrel felálló tavalyi bajnok Füzesabony ellen.
 Bár mi is sikeresen kezdtük a bajnokságot, nagyobb arányú győzelmeinek köszönhetően a füzesabonyiak ragadták magukhoz a vezetést. A 4. fordulót követően viszont, ha csak hajszállal is, de már mi álltunk jobban, a 9. fordulóban ránk váró rangadó előtt pedig már 5 pont előnnyel vezettünk a Füzesabony előtt. Mint arról beszámoltunk honlapunkon, igen izgalmas mérkőzésen 5-5-ös döntetlent értünk el a négy mesterrel, köztük két IM-mel és csak egyetlen ifivel kiálló vetélytársunk ellen. Ezzel megőriztük biztató előnyünket és bajnokságbeli veretlenségünket is. S mindkettőt sikeresen megtartottuk a hátralévő 2 mérkőzésen is. Az Egri Vasast úgy vertük 10-0-ra, hogy két mesterünk, Egyed András és Frink Ferenc pihenőt kapott! Az utolsó fordulóban már szinte mindenki csak azt nézte, hogy meglegyen a bajnoki cím, s nyolc döntetlent engedtünk az Egri SRSK-nak. Ez csak ezen a meccsen volt jellemző. Fiatal csapatunk az összes többi mérkőzésen győzelemre törően játszott és megérdemelten került a nyakunkba az aranyérem. 

 Egyénileg nehéz bárkit is kiemelni a csapatból. Összesen 19-en kaptak lehetőséget, köztük 5 ifjúsági játékos. Szerencsére senkiről sem lehet azt mondani, hogy ne próbálta volt meg a maximumot nyújtani. Az éltáblákon játszók (Egyed András, Bohati Tamás, Kovács Zsolt, Frink Ferenc, Frink Szabolcs) az erősebb ellenfelek ellen is kiváló mérleget hoztak. Hátrébb a rutinosabb játékosok (Szarvas Sándor, Lenkó Csaba, Szabó Ervin, Klenóczky Sándor, Patai József) akkor jöttek, amikor szükség volt rájuk és mindig megbízható játékkal "szálltak be". A fiatalok egyértelműen a hátukon vitték a csapatot a bajnoki címig. Bohati Tamás, Kovács Dániel, Miklós Dániel és Kutas Balázs is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, de Kovács Zsolt és Patai Tamás szereplésére sem lehetett panasz, amikor idejük engedte, hogy játszanak. Legnagyobb örömünk mindig is az lesz, amikor az ifjúságiak eredményeit lehet dicsérni. Patai Péter, Klenóczky Dániel és Gyetvai Izsák is kitűnő mérleget produkált, s amikor kellett, akkor Baranyi Levente és Lőrik Gergő is jól pótolta őket.
  A felsorolásból hiányzik Tóth Pál, Král Péter, Lipcsei Ádám, Bíró Máté, Dobos Zétény és Lőrik Kitti, akik különböző okokból nem játszottak ebben a bajnokságban.

  Balról jobbra: Patai József, Bohati Tamás, Kovács Dániel, Patai Péter, Kutas Balázs, Klenóczky Dániel, Frink Ferenc (elől), Miklós Dániel, Egyed András, Szarvas Sándor, Klenóczky Sándor, Lenkó Csaba

    Erősorrendben az egyéni teljesítmények:

  Egyed András     9 / 5,5
  Bohati Tamás   11 / 8,5
  Kovács Zsolt      4 / 3
  Frink Ferenc      7 / 6,5
  Frink Szabolcs  10 / 7,5
  Szarvas Sándor  7 / 4,5
  Lenkó Csaba     5 / 3
  Szabó Ervin      1 / 0,5
  Kovács Dániel  11 / 8,5
  Miklós Dániel     6 / 5,5
  Patai Péter        9 / 8
  Kutas Balázs      6 / 6   ( 100 % !)
  Klenóczky Sándor  1 / 0,5
  Patai József       1 / 1
  Patai Tamás      4 / 2,5
  Klenóczky Dániel  9 / 7
  Gyetvai Izsák    6 / 4,5
  Baranyi Levente 2 / 1,5
  Lőrik Gergő      1 / 0,5

  A felsorolásból kitűnik, hogy senki nem nyújtott 50 % alatti teljesítményt.

Természetesen beadtuk a nevezésünket az NB II osztályozójára. Izgatottan vártuk a Sakkszövetségtől az információt, hogy lesz-e, s ha igen ki ellen kell megvívnunk a feljutásért az osztályozó mérkőzéseket. Május 12-én érkezett a jó hír: osztályozó nélkül indulhatunk az NB II-ben. Már folyik a készülődés, szeptembertől az NB II-ben és B csapatunkkal a Heves-Nógrád megyei bajnokságban is szeretnénk helytállni.

 Serdülő csapatunk ismét a dobogóra állhatott

A tavalyi ezüstérem után nehéz volt megfogalmazni az elvárást a kisebbek esetében, mert Klenóczky Dániel, Gyetvai Izsák és Baranyi Levente ekkorra már "kiöregedett" ebből a bajnokságból. Nagy átszervezésre azonban így sem volt szükség, hiszen Bíró Máté, Lőrik Gergő, Lőrik Kitti és Dobos Zétény ebben a korosztályban már rutinosnak volt nevezhető. A tavalyi bajnok Lőrinci toronymagas esélyesként indult, s nyerte is a bajnokságot. A mieink sajnos több alkalommal is az iskolai és egyéb elfoglaltságoktól túlterhelve, fáradtan ültek asztalhoz, s ez egy hullámzó teljesítményt eredményezett. Főként ennek, s nem a játékerő hiányának volt köszönhető, hogy az utolsó fordulóban igencsak szoros versenyben sikerült kiharcolni a bronzérmet. A csapatból a várakozásnak megfelelően kiemelkedett Lőrik Gergő és Bíró Máté teljesítménye. Zétény és Kitti rapszodikus teljesítménnyel, de azért pozitívan járult hozzá a csapat sikeréhez. Remekelt viszont a két kicsi, Bíró Máté és Mede Marcell, akik egy biztató jövő képét rajzolták fel számunkra ebben a kategóriában is. 

 Az egyéni teljesítmények:
   Bíró Máté       36 / 30
   Lőrik Gergő    32 / 26
   Lőrik Kitti       35 / 19
   Dobos Zétény 19 / 7
   Bíró Dániel     16 / 9
   Mede Marcell    6 / 4 

   Balról jobbra: Lőrik Kitti, Lőrik Gergő, Dobos Zétény, Bíró Máté

  A tervek szerint a következő bajnokságban tovább fiatalítjuk a csapatot, Gergő és Máté játékára inkább a felnőtt B csapatban lesz szükség. Helyükre azonban már több jelentkező is van, s a cél ismét egy szép helyezés elérése lesz.

Bajnoki címet ünneplünk

Serdülő csapatunk bronzérmes

Március 29-én rendezték Egerben a Heves-Nógrád megyei csapatbajnokság befejező fordulóját mind a felnőtteknél, mind a gyerekeknél.

 A szinte biztos bajnoki cím tudatában a felnőtt csapatunk nagy része nem brillírozott. Gyors döntetlenekkel kezdődött az Egri SRSK elleni mérkőzés - és így is folytatódott. Sajnos a döntetlennel való megelégedés az ifikre is átragadt. Először Klenóczky Dani, majd Patai Peti végül Baranyi Levi is előnyösebb állásban elégedett meg a döntetlennel. A győzelmet Frink Ferencnek és volt tanítványának, Kutas Balázsnak köszönhetjük. Mesterünk most is példamutatóan játszott, átütő támadást vezetve nyert a 2. táblán. Balázs végig jobban állt, érvényesítette nagyobb játéktudását és 6/6-tal százszázalékos maradt a bajnokságban.  6-4 a vége és ez azt jelentette, hogy nem csak a Nógrád megyei bajnoki címet szereztük meg, hanem a teljes bajnokságot is megnyertük. 

Salgótarjáni TSE - Egri SRSK  6 - 4
Nyert: Frink Ferenc, Kutas Balázs
Döntetlen: Bohati Tamás, Frink Szabolcs, Szarvas Sándor, Lenkó Csaba, Kovács Dániel, Patai Péter, Klenóczky Dániel, Baranyi Levente

 
 

Végeredmény: 

1.  Salgótarjáni TSE        84
2.  Füzesabonyi SC         79
3.  BM Heves SE             63
4.  Pásztói SE II.              61,5
5.  Egri SRSK                    61
6.  Pétervására SE              59,5
7.  Andornaktálya SE II.     57,5
8.  Hatvani SK                   51,5
9.  Mátra SE II.                 41
10.Egri Vasas SE               39,5
11.Mezőkövesd SE II.        34
12.Maklári SE                   27,5

Serdülő csapatunk az éremért indult harcba, s talán az izgalmak is okozták, hogy óriási hibákat vétettek a gyerekek a Pásztó I csapata ellen. A leghiggadtabban a legkisebb, Bíró Dániel játszott, aki a tőle egy korcsoporttal nagyobb megyebajnoktól sem kapott ki. Végül a többi eredmény szerencsésen alakult és így is meglett a 3. hely.

Salgótarjáni TSE - Pásztó I  10 - 6

Pontszerzők: Lőrik Gergő 4/3, Bíró Máté 4/2,5, Lőrik Kitti 3/2, Bíró Dániel 2/1,5, Dobos Zétény 3/1 

Végeredmény: 1. Lőrinci 94,5, 2. Hatvan 85,5, 3. Salgótarjáni TSE 81, 4. Andornaktálya 79,5, 5. Egri SRSK 65, 6. Pásztó II 52,5, 7. Pásztó I. 48, 8. Szurdokpüspöki 38, 9. Mezőkövesd 32 pont 

A bajnokságok értékelése később. 

 

Nyitva a kapu az NB II felé

Már csak hajszálra vagyunk a teljes bajnokság megnyerésétől is 

Február 15-én zajlott Egerben a Heves-Nógrád megyei felnőtt bajnokság 9. és 10. fordulója. A serdülőknek ezúttal szabadnap volt.

A legfontosabb: a Nógrád megyei bajnoki cím és ezzel az osztályozón való indulási jog már matematikailag is megvan, és a teljes bajnokság megnyerése is karnyújtásnyira került tőlünk.

Délelőtt várt ránk a még szintén minden meccsét megnyerő Füzesabony elleni rangadó. Ellenfelünk készült ránk. Négy mesterrel, köztük az NB I-ben játszó két nemzetközi mesterrel álltak fel és most az egyszer még a 9. táblára is 1900 Élő-pont feletti sakkozót ültettek. 

    A 4. táblán a két mester, Frink Ferenc és Szurovszky Elek gyors döntetlenben egyezett meg, a többi táblán viszont hatalmas csaták alakultak ki. Főként ellenfeleink törekedtek az előnyszerzésre, mivel le szerették volna dolgozni a a bajnoki tabellán lévő 3,5 pontos hátrányukat. Ennek ellenére Klenóczky Dani révén mi szereztünk vezetést. Több táblán viszont egyre rosszabbul álltunk, még egy komolyabb vereség képe is felrémlett előttünk. Azonban mindenki példásan küzdött, a játszmák többségében sikerült kiegyenlíteni vagy megfordítani az állást. Kivétel ez alól talán csak első táblásunk, Egyed András volt, aki egyre rosszabb pozícióba került Galyas Miklós nemzetközi mester ellen, s végül vesztett is. Patai Peti döntetlenre mentette már-már teljesen vesztettnek hitt állását, Miklós Dániel ellenfele viszont addig erőltette a játékot, hogy Dani egy váratlan húzással nyert végjátékot kapott. Hidegzuhany volt Patai Tamás vezérvesztése két gyalogelőnyös, nyerhetőnek vélt állásban. Bohati Tamás is kihagyta a nyerést, de Hajnal Zoltán nemzetközi mester ellen végül a döntelen is szép eredmény volt. A Kovács testvérek szikrázó végjátékokat vívtak. Mindkettejük állása szinte megítélhetetlen volt, de inkább ők küzdöttek a döntetlenért. Ez végül Zsoltnak sikerült a tarjáni, de most az ellenfelet erősítő Mede István ellen. Dani partiját viszont az ellentétes színű futók sem mentették meg. 5-4-re vezettek a füzesabonyiak, Frink Szabolcs még küzdött. Ellenfele kétszer sem fogadta el a döntetlen ajánlatot, aztán már nem bántuk. Szabolcs sokkal jobban játszotta a bástyavégjátékot, nyert állást hozott ki. Ekkor picit megijesztett bennünket, eltévedt, de végül, a 4 és fél órás küzdelem végén megtalálta az utat a nyeréshez. A vége 5-5-ös döntetlen. Veretlenek maradtunk!

 

  A fiatalok húzzák a csapat szekerét.
Klenóczky Dániel és Miklós Dániel dupla győzelemmel járult hozzá a vasárnapi sikerekhez.

   

  Délután sokkal kellemesebb ellenfél várt ránk: az Egri Vasas, amely csak az első táblán vonultatott fel képzett sakkozót. A két mesterünk, Egyed András és Frink Ferenc átadták a helyüket a fiataloknak. A délelőtt pihenő Szarvas Sándor nyitotta a győzelmek sorát, majd egymás után jött a többi. 9-0 volt az állás, Bohati Tamás azonban nehéz állásba került Paál Attila ellen. Tamás azonban nem adta fel, s végül ő is besöpörte a teljes pontot. 10 - 0, K.O.

  Nagy riválisunk, a Füzesabony "csak" 7,5 pontot szerzett, így előnyünk 6 pontra nőtt. A Pásztó II 19,5 ponttal van lemaradva tőlünk, így már Nógrád megye bajnoka vagyunk, ami feljogosít bennünket az NB II-es osztályozón való induláshoz! A teljes bajnokság megnyeréséhez is közel kerültünk, az utolsó fordulóban a Füzesabonynak 6 ponttal többet kellene szereznie a Pásztó II ellen, mint amennyit mi szerzünk az Egri SRSK ellen, ami elég valószínűtlennek tűnik. Azért vegyük komolyan, tavaly kikaptunk az egriektől! 
A másik nógrádi csapat, a Pásztó II legyőzte 6-4-re a Hevest és 5-5-öt játszott a Hatvan ellen, ezzel megőrizte 3. helyét. 

Salgótarjáni TSE - Füzesabonyi SC  5 - 5
  Nyert: Frink Szabolcs, Miklós Dániel, Klenóczky Dániel 
  Döntetlen: Bohati Tamás, Kovács Zsolt, Frink Ferenc, Patai Péter

Salgótarjáni TSE - Egri Vasas SE  10 - 0
 
Nyert: Bohati Tamás, Kovács Zsolt, Frink Szabolcs, Szarvas Sándor, Kovács Dániel, Miklós Dániel, Patai Péter, Kutas Balázs, Patai Tamás, Klenóczky Dániel   

Állás: 1. Salgótarjáni TSE  78, 2. Füzesabonyi SC 72, 3. Pásztó SE II  58,5, 4. Egri SRSK 57, 5. BM Heves SE 55, 6. Pétervására SE 54,5, ...

 Részletes táblázatok és eredmények

Befejező forduló március 29-én, ahol serdülőcsapatunk is az éremért száll harcba. Serdülőverseny eredmények. Táblázat.
Addig február 21-én VI. Tarján Kupa (versenykiírás), a rákövetkező két hétben pedig a megyei diákolimpia versenyei várnak ránk.    

Egy nehéz és egy könnyebb győzelemmel melegítettünk a rangadóra

 A serdülőknél Bíró Dániel és Mede Marcell is felnőtt a nagyokhoz

Február 1-én zajlott Egerben a Heves-Nógrád megyei csapatbajnokság 7. és 8. fordulója. Egy szoros és egy magabiztos győzelemmel megőriztük 1. helyünket, bár előnyünk 3.5 pontra csökkent nagy riválisunk, a Füzesabony előtt. A következő fordulóban, február 15-én vívjuk velük a rangadót, amelyen a döntetlen eredmény is nagy lépés lehet a végső győzelem felé. Ennek azonban inkább csak presztízsből van jelentősége, mert az osztályozóhoz szükséges Nógrád megyei bajnoki címet már csak matematikailag veszíthetjük el.
  

  Tudtuk, hogy a 7. fordulóban ránk váró Heves nehéz ellenfél lesz, hiszen a Füzesabony ellen is szoros meccset vívtak. Az első 3 táblán mesterekkel felálló ellenfelünket a felső táblákon nem is tudtuk megfogni, az 1-5. táblán 3 vereség mellett mindössze két döntetlent sikerült elcsípni. Frink Ferenc hiányát megéreztük, bár az elvesztett partik így sem voltak esélytelenek, de sajnos Egyed András és Frink Szabolcs is döntő hibát vétett. A tavalyi szereplésünket idéztük azzal, hogy ismét a csapat - zömében fiatalokból álló - 2. fele mentette meg a győzelmet. A döntő pontot pedig 4,5 -4,5-es állásnál a 16. évét taposó Patai Péter szerezte egy látványos végjáték-mattal.

  Délután többen is javításra készültek a Hatvan elleni mérkőzésen, s ez szinte mindenkinek sikerült is. 6 győztes és 4 döntetlenre adott partival veretlenek maradtunk. A két ifitáblán a betegen játszó Gyetvai Izsák és a mindössze 2. FIDE partiját játszó Lőrik Gergő is döntetlent harcolt ki. Kevésbé volt ezzel elégedett a győzelmi esélyeket elszalasztó Miklós Dániel és Frink Szabolcs, de hát mindig ők sem nyerhetnek. A délután számunkra talán legszebb partiját Kovács Dániel játszotta, aki erőteljesen vezetett támadással állította ellenfelét védhetetlen matt elé.

Salgótarjáni TSE - BM Heves SE 5,5 - 4,5
  Nyert: Miklós Dániel, Patai Péter, Patai József, Gyetvai Izsák
  Döntelen: Bohati Tamás, Kovács Dániel, Patai Tamás

  Salgótarjáni TSE - Hatvani SK  8 - 2
  Nyert: Egyed András, Bohati Tamás, Lenkó Csaba, Kovács Dániel, Patai Péter, Patai Tamás
  Döntelen: Frink Szabolcs, Miklós Dániel, Gyetvai Izsák, Lőrik Gergő

Állás: 1. Salgótarjáni TSE 63, 2. Füzesabonyi SC 59,5, 3. Pásztó II 47,5, 4. Pétervására SE  46,5, 5. BM Heves SE 44, ...

A biztos pont, Kovács Dániel: 8/7!
A biztos pont, Kovács Dániel: 8/7!

  Részletes táblázatok és eredmények

 Az érmes helyért hajtó serdülőcsapatunk délelőtt a Pásztó II ellen igyekezett növelni a pontjai számát. Sajnos időnként a két nagyobb fiú, a betegségből éppen felgyógyuló Gergő és szombaton éjszaka hazaérkező Máté is zavarba jött a lányok ellen, a felváltva játszó két kicsi, Bíró Dani és Mede Marci viszont nagyon biztatóan játszott, így végül meglett a győzelem. Délután a gyengébbnek látszó Mezőkövesd volt az ellenfél, s így Gergőt inkább a felnőtt csapatba tettük, míg a két kicsi végigjátszotta a délutánt. Nem bántuk meg a döntést, mert a két fiúcska a nagyoknak is példát mutató türelemmel játszva sorra szerezte a pontokat. A Bíró családnak még külön is gratulálhatunk, hiszen Máté és Dani is 100 százalékot hozott délután! A vége fölényes győzelem lett. Ezzel komoly esélyünk maradt a dobogós helyre, mert bár most csak a 4. helyen vagyunk, de az előttünk álló Andornaktályára a hátralévő március 29-i utolsó fordulóban az élen álló Lőrinci vár, míg mi a Pásztó I ellen mérkőzünk.

Salgótarjáni TSE - Pásztó II  9,5 - 6,5
Pontszerzők: Bíró Máté 4/3, Lőrik Kitti 4/3, Lőrik Gergő 4/2, Mede Marcell 2/1, Bíró Dániel 2/0,5 

Salgótarjáni TSE - Mezőkövesd  13 - 3
Pontszerzők: Bíró Máté 4/4, Bíró Dániel 4/4, Mede Marcell 4/3, Lőrik Kitti 4/2

Állás:
1. Lőrinci 85, 2. Hatvan 73,5, 3. Andornaktálya 73, 4. Salgótarjáni TSE 71, 5. Egri SRSK 47, 6. Pásztó II 43,5, 7. Pásztó I 42, 8. Szurdokpüspöki 30, 9. Mezőkövesd 15 pont.

Két kiütéses győzelemmel útban a bajnoki cím felé

Január 18-án ismét két fordulóval folytatódott a Heves-Nógrád megyei sakk csapatbajnokság. Felnőtt csapatunk délelőtt az NB II-es Mátra SE 2. csapatával mérkőzött. Majdnem minden táblán jelentős Élő-pont előnyünk volt, s ez az eredményekben és több esetben a játszmák hosszában is megmutatkozott. Talán csak Szarvas Sándor gyors döntetlenje volt némi meglepetés, a többi táblán viszont zsinórban jöttek a pontok. A játszmák közül kiemelkedett Frink Ferenc kombinatív játszmavezetése. Rutinos mesterünk továbbra is százszázalékos a csapatban, játéka pedig még eredményeinél is látványosabb! Bohati Tomi közel 5 órás partiban végül nem tudta érvényesíteni előnyét, ezzel szerzett ellenfelünk még egy fél pontot. A vége így is 9-1 !

Salgótarjáni TSE - Mátra SE II  9 - 1
Győzött: Egyed András, Frink Ferenc, Frink Szabolcs, Kovács Dániel, Miklós Dániel, Patai Péter, Kutas Balázs, Klenóczky Dániel
Döntetlen: Bohati Tamás, Szarvas Sándor

A két Frink, apa és fia dupla csapás az ellenfeleinknek

A két Frink, apa és fia dupla csapás az ellenfeleinknek

Délután a mezőny leggyengébb csapata, a Maklár várt reánk, amely érthetetlen módon az első táblán Kis Pál nemzetközi mesterrel állt fel, 3 táblán viszont játékost sem tudott a csapatba ültetni. Ez aztán a csapatépítés!  A 2-10. táblán előre aláírható volt a győzelem, amiből tehát 3 is ellenfél nélküli volt. Ebben nem volt szerencsénk, hiszen éppen a két ifistánknak és a délelőtt pihenő Lenkó Csabának nem jutott ellenfél, azaz épp azok nem játszhattak, akik leginkább szerettek volna. Egyedül Egyed Bandiért kellett izgulnunk, hiszen rá nagy csata várt. Éltáblásunk a tőle megszokott higgadt, pontos játékot hozta, majd a végjátékban futópárját gyalogelőnyre, majd nyert gyalogvégjátékra váltotta, s bravúros győzelmet aratott. K.O.!!

Salgótarjáni TSE - Maklár SE  10 - 0
Győzött: Egyed András, Bohati Tamás, Frink Ferenc, Frink Szabolcs, Lenkó Csaba (e.n.), Kovács Dániel, Miklós Dániel, Patai Péter (e.n.), Kutas Balázs, Klenóczky Dániel (e.n.)

Jól szerepel a másik nógrádi csapat, a Pásztó SE II, amely szintén kettős győzelmet könyvelhetett el, s megtartotta dobogós helyét.

Állás 6 forduló után: 
1. Salgótarjáni TSE 49,5   2. Füzesabonyi SC 43,5  3. Pásztó SE II 35  4. Pétervására SE 35 pont, ... 

Részletes eredmények és táblázat itt.

Fényképek a bajnoki fordulóról itt.

Serdülő csapatunkra délelőtt az éllovas, tavalyi bajnok Lőrinci várt, az esélyesek nem mi voltunk. Sajnos az eredmények is eszerint alakultak, az első két kört egyaránt 3-1-re vesztettük el, bár ellenfelünk csak a durva elnézések száma közötti különbséggel múlt bennünket felül. A csapaton sajnos meglátszott, hogy Bíró Máté már félig betegen, Lőrik Gergő pedig egy nappal a felvételije után vállalta a rangadón a játékot. A második két kört még így is egálra hoztuk, de az elején összeszedett hátrányunk már megmaradt. Az eredmény így tisztesnek mondható a már bajnoknak tekinthető lőrinciek ellen.
A délutáni meccsen a Szurdokpüspöki ellen már bízhattunk a jobb eredményben. Így is volt néhány váratlan pontvesztésünk. Máté egészségesen valószínűleg ugyanúgy 4 pontot hozott volna, mint ahogyan tette azt Gergő a több évvel fiatalabb ellenfelek ellen.

Serdülő csapat:

Salgótarjáni TSE - Lőrinci  6 - 10

Pontszerzők: Bíró Máté 3, Lőrik Gergő 2, Lőrik Kitti 1

 

Salgótarjáni TSE - Szurdokpüspöki  11,5 - 4,5
Pontszerzők: Lőrik Gergő 4, Lőrik Kitti 3, Bíró Máté 2,5, Dobos Zétény 2

Állás: 1. Lőrinci 74, 2. Salgótarjáni TSE 62,5,  3. Andornaktálya 62,  4. Hatvan 59,5 pont,...

Részletes eredmények
 Táblázat

 

 

 

Újabb kettősgyőzelemmel élre állt a csapatunk

A serdülők megtartották dobogós helyüket

  December 7-én zajlott Egerben a Heves-Nógrád megyei felnőtt és serdülő csapatbajnokság 3. és 4. fordulója.
Felnőtt csapatunkra délelőtt a Pásztó II elleni megyei rangadó várt. Ellenfelünk több stabil NB II-es csapattagot is bevetett, nálunk viszont különböző okokból többen nem tudtak a csapat rendelkezésére állni. A nyári igazolásoknak köszönhetően azonban erős a hátországunk, és így is erős összeállításban ültünk asztalhoz, aminek köszönhetően biztosan nyertünk a szomszédvár csapata ellen.
  A második mérkőzésen a szintén NB II-es Mezőkövesd második csapata volt az ellenfél, azaz csak szeretett volna az lenni. Fölényes győzelmünket a szintén tarjáni, de ezúttal az ellenfelet erősítő Simon Attila próbálta csak megnehezíteni, de nagy csatában meg kellett hajolnia első táblásunk, Egyed András FIDE-mester előtt. Ezen a meccsen az ifisták is jó teljesítettek. A nagy különbségű győzelmünknek köszönhetően pontszámban utolértük, jobb mezőnyérték ponttal pedig meg is előztük a tavalyi bajnok Füzesabonyt. A többi 10 csapat már most leszakadt a két éllovastól.

Salgótarjáni TSE - Pásztó SE II  6,5 - 3,5
Nyert: Egyed András, Bohati Tamás, Frink Ferenc, Kutas Balázs
Döntetlen: Frink Szabolcs, Szarvas Sándor, Szabó Ervin, Kovács Dániel, Klenóczky Dániel

Salgótarjáni TSE - Mezőkövesd SE II  9 - 1
Nyert: Egyed András, Bohati Tamás, Frink, Szabolcs, Kovács Dániel, Kutas Balázs, Klenóczky Dániel, Gyetvai Izsák, Baranyi Levente
Döntetlen: Szarvas Sándor, Klenóczky Sándor

Az állás: 1. Salótarján 30,5, 2. Füzesabony 30,5, 3. Pásztó II 22 pont,...
Részletes eredmények és táblázat itt.

Serdülőcsapatunkból ezúttal hiányzott Dobos Zétény, de a mindössze 3. osztályos Bíró Dániel nagyszerűen helytállva helyettesítette őt. Így végül két testvérpár alkotta a csapatot. Bíró Máté és Lőrik Gergő ismét kiemelkedően szerepelt. Máté délelőtt és délután is százszázalékos maradt, Gergő a legutolsó fordulóban engedélyezett egy döntetlent ellenfelének. Az eddigi 4 fordulóban nyújtott teljesítményük elismerésre méltó, gratulálunk hozzá! Lőrik Kitti most is bizonyította, hogy gyorsan fejlődik a játéka. Délelőtt ő is a maximális pontot hozta, délután pedig még betegen is helytállt.

 Sagótarjáni TSE - Maklári SE  14 - 2
Pontszerzők: Bíró Máté 4, Lőrik Gergő 4, Lőrik Kitti 4, Bíró Dániel 2

Salgótarjáni TSE - Egri SRSK 10 - 6
Pontszerzők: Bíró Máté 4, Lőrik Gergő 3,5, Lőrik Kitti 1,5, Bíró Dániel 1

Állás: 1. Lőrinci 50,5,  2. Andornaktálya 46,  3. Salgótarján 45 pont,...

 Részletes eredmények
 Táblázat

Magabiztos kettősgyőzelemmel kezdett csapatunk

A serdülők is jól szerepeltek a nyitányon

  November 9-én rajtolt a közös rendezésű Heves-Nógrád megyei felnőtt és serdülő sakk csapatbajnokság.
  A tavalyival megegyezően egy borsodi csapattal is kiegészülve 12 csapat nevezett a felnőtt mezőnyben. Megyénket a tarjáni csapaton kívül a Pásztó NB II-es csapatának 2. gárdája képviseli.  A nyári igazolások révén együttesünk jelentősen erősödött, megalapozva jövő évi NB II-es álmainkat.
  Az első játéknapon két olyan ellenfél várt ránk, akik megelőzték a tavaly 6. helyre befutó csapatunkat. Ez kitűnő erőfelmérés volt ahhoz, hogy lássuk az előrelépés mértékét. A kötelező 2 ifjúsági helyett 3-at játszattunk, hiszen a jövő építése a győzelemnél is fontosabb. 
  Az első mérkőzésen az NB II-es Andornaktálya 2. csapata volt az ellenfél. A legtöbb táblán kiegyensúlyozott játszma alakult ki a több, az NB II-ben is stabil taggal kiálló rivális ellen. Aztán több táblán is egyre inkább kijött a tudáskülönbség, elindult a henger, s egymás után jöttek a győzelmeink. A leglátványosabb támadást talán Frink Szabolcs vezette, de bátran támadva nyert Frink Ferenc, Kovács Dani és Bohati Tomi is. Szarvas Sándor és Patai Peti a nagyobb végjátéktudásával tudott diadalmaskodni. Gyetvai Izsák egy hullámzó partit játszott, végül a döntő csapás az övé volt. Csupán két partit vesztettünk, s azt is balszerencsével. Egyed András és Klenóczky Dani is egy-egy súlyos hiba után vesztette el uralmát a bábui felett. Mindössze egy döntetlen volt Kovács Zsolt révén - ez is mutatja, hogy nem békülékeny stílusban kezdtük a bajnokságot. Győzelem 7,5 - 2,5 arányban!

  A délutáni fordulóban a tavalyi ezüstérmes, de az akkor is legyőzött Pétervására várt reánk. Nehéz meccsre számítottunk, de nem volt az. Gyorsan jött több győzelem is, s 4-0-ra elhúztunk, majd nemsokára már 6-1 volt az eredmény. Kovács Dani és Gyetvai Izsák is nagyon hamar előnybe került és nyert, Frink Ferenc és Kovács Zsolt sem adott sok esélyt ellenfelének. Patai Peti ellen leültetni sem mertek senkit (pedig délelőtt még nem volt foghíjas az ellenfél). Ezúttal Klenóczky Dani mutatta be, hogy végjátéktudásban előrébb tart ellenfelénél. Az Andornaktálya egyetlen győzelmét annak köszönhette, hogy Szarvas Sanyi bá' délutánra láthatóan elfáradt, s több hibát is vétve vesztett. 3 táblán alakult ki nagy csata: az első két táblán Egyed Andrásnak és Bohati Tamásnak is az NB II éltábláin is játszó partner jutott, végül mindketten döntetlennel zárták a játszmát. Ugyanilyen eredménnyel zárult a kockázatmentes állást felépítő Lenkó Csaba partija is. A végeredmény ismét 7,5 - 2,5 a javunkra!

Salgótarjáni TSE - Andornaktálya SE II   7,5 - 2,5
Nyert: Bohati Tamás, Frink Ferenc, Frink Szabolcs, Szarvas Sándor, Kovács Dániel, Patai Péter, Gyetvai Izsák
Döntetlen: Kovács Zsolt

Salgótarjáni TSE - Pétervására   7,5 - 2,5
Nyert: Kovács Zsolt, Frink Ferenc, Kovács Dániel, Patai Péter (e.n.), Klenóczky Dániel, Gyetvai Izsák
Döntetlen: Egyed András, Bohati Tamás, Lenkó Csaba

Mindkét partiját megnyerte Frink Ferenc, Kovács Dániel, Patai Péter és Gyetvai Izsák. Gratulálunk nekik és az egész csapatnak!

A másik nógrádi csapat, a Pásztó SE II is megnyerte mindkét mérkőzését, nekik is gratulálok a csapatunk nevében! 

Állás: 1. Füzesabony 16,5   2. Salgótarjáni TSE 15   3. Pásztó 13,5 pont, ...

Részletes eredmények megtekintéséhez kattints ide!    

  A tavaly ezüstérmes serdülőink közül többen "kiöregedtek", de így is jó csapattal indulunk.  Az első fordulóban szintén az Andornaktálya volt az ellenfél. S hogy hol is tart az utánpótlásunk? Az NB II-es ellenfelünk serdülőit alaposan elvertük. Bíró Máté és Lőrik Gergő is százszázalékosra teljesített, Dobos Zétény 1, Lőrik Kitti 2 partiban ingott meg, de csak azért, hogy az ellenfelünk játékosainak el ne menjen a kedve a sakktól. A vége 13-3-as fölényes győzelem. Szép kezdés, de tudtuk, hogy a folytatás már nem lesz ilyen sima.

  A mezőnyben a két legerősebb ellenfél a Hatvan és a tavalyi győztes Lőrinci, náluk is komolyan gondolják az utánpótlás-nevelést. Nos a 2. fordulóban a hatvaniakat sikerült kifogni. A scheveningeni rendszerben zajló mérkőzés első körében Bíró Máté vezért nézett el, s egy pontos hátrányba kerültünk. Majd Máté újra magára talált és a végig kiegyensúlyozottan játszó Lőrik Gergővel együtt tartották a lépést a hatvaniakkal. Az utolsó körben Gergő kapta a legerősebb ellenfelet, akivel végül döntetlenben egyezett meg. Máté újra nyert, az eredmény 7-7, a döntés Kittire és Zétire várt. Kittinek örökös sakkal megvolt az esélye a döntetlenre, de nem elégedett meg vele. Rosszul járt, végül vesztett. A parti előtt fáradtságra panaszkodó Zétitől csupán a tőle idősebb ellenfele volt még fáradtabb, vezért nézett el. Ifjú tehetségünk még némi rutinmunka után be is gyűjtötte a teljes pontot. Így hát a vége 8 - 8. Nem rossz az egyik éremesélyes ellen!

  Salgótarjáni TSE - Andornaktálya SE 13 - 3   
    Pontszerzők: Lőrik Gergő 4, Bíró Máté 4, Dobos Zétény 3, Lőrik Kitti 2

  Salgótarjáni TSE - Hatvan 8 - 8
    Pontszerzők: Lőrik Gergő 3,5  Bíró Máté 3, Dobos Zétény 1, Lőrik Kitti 0,5

A két mérkőzésen Lőrik Gergő 7,5, Bíró Máté 7 pontot szerzett meg a maximális 8-ból! Gratulálunk az egész csapatnak!

Az állás 2 forduló után: 1. Lőrinci 26, 2. Pásztó I 25, 3. Salgótarjáni TSE 21, 4-5. Hatvan, Andornaktálya 14-14 pont.
Részletes eredmények itt.    Táblázat itt.

Folytatás december 7-én a felnőtteknél a megyei rangadóval. Addig lesz háziverseny a Gagarinban, Pásztón megyei rapidbajnokság és gyerek sakkfesztivál (22-én), no és Tarján Kupát rendezünk 29-én.

Aki szeret sakkozni és versenyezni: hát hajrá! 

Jelentősen erősödik csapatunk

  Nyár elején már annak is nagyon örültünk, hogy Szarvas Sándor személyében egy tősgyökeres tarjáni sakkozó, Miklós Dániel és Kutas Balázs révén pedig két tehetséges fiatal sakkozó írta alá hozzánk az átgazolási papírt. 
  Augusztusban tovább erősödtünk, nem is akár hogyan. Hozzánk igazolt Frink Ferenc FIDE-mester és Kovács Zsolt, a Pásztó SE NB II-es csapatának erőssége. Vendégjátékosként pedig érkezik Egyed András FIDE-mester, Král Péter, Szabó Ervin, valamint Pásztóról az előző szezonban az első táblán bennünket erősítő Bohati Tamás.

  Az erősítések függvényében a korábbi szerényebb célkitűzéseink is változtak, s szeretnénk úgy szerepelni a csapatbajnokságban, hogy jövőre az NB II osztályozójára is nevezni tudjunk.
Ehhez edződni is lehet a közeljövőben, hiszen augusztus 28-31-ig Pásztón lesz a III. Tittel Pál Kupa, ami egyben megyei egyéni bajnokság. Reméljük sokan és sikeresen képviseljük ott az egyesületünket.