A kilencedik helyen töltjük a téli pihenőt

Szoros meccsen  szenvedtünk vereséget Andornaktályán

  Az NB II-es őszi szezon zárófordulójára december 6-án került sor, csapatunk ismét idegenben, ezúttal Andornaktályán szerepelt.
Csapatunk sajnos most is foghíjas volt, leginkább első táblásunk, Mede István hiányát éreztük meg, hiszen így mindenki egy táblával feljebb került, de az alsó táblák szereplését elnézve Kutas Balázs és Klenóczky Dániel jelenléte is jót tett volna a csapatnak.

A mérkőzés baráti hangulatban kezdődött, a Mikulás nap alkalmából a két csapat megajándékozta egymást egy-egy aprósággal. Viszont nem túl örömteli módon, egy szalonremivel folytatódtak az események, amiben a legváratlanabb az volt, hogy az eddig a küzdeni tudása miatt dicsért Szabó Ervin volt részünkről az "elkövető". Rettentően rosszul fejlődött világossal Klenóczky Sándor, pedig az ellenfél talán "legverhetőbbnek" tűnő játékosát kapta.  A kijött állás tükrében sajnos elégedettnek kell lennünk a bekövetkezett gyors döntetlennel, ami azért végül is kicsit csalódás volt.

  Több táblán is kezdtünk rosszabbul állni. A két - láthatóan fásultan játszó - egyetemistánk, Miklós Dániel és Patai Tamás állásában is gyengeségek keletkeztek. Az újoncként bemutatkozó és a megnyitásban biztatóan fejlődő Bíró Máté tisztet vesztett a középjáték elején, s látható volt, hogy már nincs visszaút. Két mesterünk, Egyed András és Frink Ferenc viszont szemmel láthatóan megalkuvás nélküli játékra készült fel. Első táblásunk bár pozíciósan, de a legvégsőkig játszotta a partiját, a végjátékban kiharcolt gyalogelőnyét viszont már nem lehetett érvényesíteni. A Palóc Varázsló a tőle megszokott éles állást hozott létre, amiben azonban most ő hibázott, s a meggyengült királyállása már nem volt védhető. Mindkét mesterünket megilleti az elismerés a győzni akarásukért, reméljük segítenek abban, hogy előbb-utóbb a teljes csapatra jellemző legyen ez a morál. 

  De már most is ez a jellemzőbb a csapatunkra. Itt vannak például a Kovács testvérek, a veterán Tóth Pál, vagy éppen Frink Szabolcs. Egyiküknek sem kellett azt mondani: "Nyerésre játssz!", ment ez anélkül is. Mindannyian ügyesen bonyolították az állást és késztették ellenfelüket hibázásra. Sajnos Pali bácsinak már nem sikerült a minőségelőnyt győzelemre váltani, a többi 3 partit viszont tisztfóros állással nyertük. Emeljük ki a három győzelemből Kovács Dániel játékát, aki mintaszerűen használta ki szabadgyalogjának erejét, s nyerte le ellenfele leszorított huszárját. Közben elment viszont Bíró Máté és Miklós Dániel meccse is, Patai Péter pedig stabil játékkal döntetlent harcolt ki rutinos ellenfele ellen. Egyenlő volt az állás, még Patai Tamás küzdött gyaloghátrányos bástyavégjátékban a döntetlenért. A pontszerzés azonban lépésről lépésre messzebb került, nem volt már elkerülhető fiatal játékosunk veresége. A vége így 6,5 - 5,5 oda, s a látottak függvényében ne legyünk elégedetlenek.

  A bajnokság félidejéhez érkeztünk és a 12 csapatos mezőnyben újoncként a 9. helyen várjuk a február 14-i folytatást, ahol az éllovas Honvéd Auróra SE lesz a vendégünk.

  A bajnokság állása. Kattints ide!

 

  Ejtsünk néhány szót az eddigi teljesítményekről. Legelőször ki kell emelnünk Kovács Zsolt teljesítményét, aki a 2-3. táblákon játszva 4/3-mal 75 %-os teljesítményt nyújtott, s az éltáblákon megszerzett 3 győzelme példaértékű a csapat számára. Ötven százalék felett hozott pontot az első táblán mesterünk, Mede István is 4/2,5 ponttal. NB II-es újonc ifijeinknek sincs oka szégyenkezni. Patai Péter 6/3,5 ponttal pillanatnyilag a legjobb pontszerzőnk, alig marad el tőle 5/3-mal a 6. fordulót betegség miatt kihagyó Klenóczky Dániel. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk még Kutas Balázst, aki kiegyensúlyozott teljesítménnyel szerzett 4/2,5-et.
  Épp 50 %-on állnak többen is : Egyed András, Miklós Dániel, Kovács Dániel, Tóth Pál, Klenóczky Sándor. Miklós Dani teljesítménye remek kezdés (3/2,5) után, valószínűleg az egyetemi tanulmányok miatt esett vissza. Mindenképpen dicséretet érdemel Frink Szabolcs, aki harcos játékának köszönheti a 6 partiból a 3-4. táblán szerzett 2,5 pontját.
  Általában a többiek küzdeni akarására sem lehet panasz, néha azonban volt kivétel ez alól is. Néhány csapattagunknak még nem árt kicsit erősíteni, mert nem mindenkinek sikerült felvennie az NB II ritmusát. A statisztikákat átnézve kicsit elszomorító, hogy a lehetőséget kapott 18 csapattagból 10 nyeretlen maradt az őszi fordulókban, reméljük, a bajnokság végére biztatóbb lesz ez a kimutatás  is.

  Részletes statisztikáért kattints ide.

  A csapat összteljesítménye nem rossz, a jelenlegi pozíciónk alapján, valamint a saját és a vetélytársaink sorsolását is figyelembe véve joggal remélhetjük, hogy elkerüljük az utolsó helyet, s ezzel teljesítjük azt, ami egy újonc csapatnak a mindenkori alapcélja: a bennmaradást. Ennek eléréséhez várnak még ránk nagy csaták. Addig is mindenkinek érdemes még edzeni, képezni magát, amire itt lesz például a II. Bódi Tamás emlékverseny is.

Kovács Zsolt szereplése, stílusa minta értékű

   Andornaktáklya SE -Salgótarjáni TSE  6,5 - 5,5 

    Cím Élő Andornaktálya SE   Eredmény   Salgótarjáni TSE Élő Cím
1.     2105 Paál Attila 1/2 - 1/2 Egyed András 2254 FM
2.     2087 Pap András 0 - 1 Kovács Zsolt 2128  
3.     2140 Bakos Levente 1 - 0 Frink Ferenc 2128 FM
4.     1997 Paál András 0 - 1 Frink Szabolcs 2096  
5.     2044 Hevesi Zoltán 1 - 0 Miklós Dániel 1940  
6.     1937 Jr. Vámosi László 1/2 - 1/2 Szabó Ervin 1869  
7.     2009 Malik András 0 - 1 Kovács Dániel 1882  
8.     1845 Czajner Gábor 1/2 - 1/2 Tóth Pál 1957  
9.     1892 Barta Zoltán 1 - 0 Patai Tamás 1787  
10.     1912 Vaskó Imre 1/2 - 1/2 Patai Péter 1774  
11.     1799 Molnár Dániel 1/2 - 1/2 Klenóczky Sándor 1873  
12.     1633 Paál Márton 1 - 0 Bíró Máté 1469
        A táblázatban a szeptember 1-jén érvényes Élő-pontok szerepelnek!