Elballagott az ARANYGENERÁCIÓ

Búcsúzott a Gagarintól a négyszeres megyebajnok társaság

2014. június 13. Ballagás a Gagarinban. A többszörös megyei bajnok sakkcsapat számára a búcsú és az elválás pillanata.

6 évvel ezelőtt kezdődött, számomra mintha most lenne, amikor lelkes szülőkként elindítottuk az iskolai sakk-klubot azzal a reménnyel, hogy pár gyerekkel megszerettessük a sakkot. Ők voltak az elsők, akik együtt jöttek, a többi évfolyamról elszórtan jött 1-1 gyerek. És belőlük csapat, nagy csapat lett. 

Másfél év kellett, míg eljutottak az első megyei diákolimpiára, ahonnan azonnal ezüstéremmel távoztak és holtversenyes 1-2.-ként az országos döntőben találták magukat, ahol 30 csapatból a 19. helyet megszerezve boldogan jöhettek haza. Aztán ötödikes korukban - dacára az idősebb ellenfeleknek, s köszönhetően Mede István hatékony oktatásának - magabiztosan nyerték a felső tagozatosak megyei csapat diákolimpiáját, idén márciusban pedig már zsinórban negyedszer tették mindezt. Teljesítményükre az országos diákolimpián tavaly elért 10. hely után az idei (peches!) 7. hellyel tették fel a koronát, amely az utóbbi években a nógrádi csapatok által elért legjobb eredmény.
S hogy e korosztályban nem csupán 2-3 jól sakkozó gyerekről van szó, azt mutatja a 4 csapat aranyérem mellett a "B" csapat két megyei ezüst és egy bronzérme is. Tegyük azért hozzá, hogy az utóbbi két évben a sikereknek részese volt a tőlük 2 évvel fiatalabb Lőrik Gergő, Bíró Máté és Miskolczi Nemere is.

 A képen balról jobbra: Kelemen Marcell, Klenóczky Dániel, Baranyi Levente, Tóth Valter, Patai Péter, Gyetvai Izsák, Sütő Martin 

        
Még ötödikesként, útban az első aranyérem felé                                      Somoskői Soma (jobbra) a közös fotót lekéste, de Peti megvárta  

 A '99-es korosztály:

   Baranyi Levente, aki ha sakkozik, hetekig nem kell a körmét vágnia. Néha hosszú időre eltűnik, majd felbukkan és mindenkitől lelkesebben és izgulósabban játszik. Újra és újra előrukkol egy-egy jó szerepléssel. Amatőr kategóriában megyei egyéni bajnok, országos 18., csapatban megyei bajnok, országos 7.

   Gyetvai Izsák, aki több évnyi komolytalanság után rájött arra, hogy sakkozni akar. Mégpedig jól, s azért tenni is kell. S hogy tesz is érte, azt az egyre jobb eredményei mutatják. Egyéniben megyei bronzérmes, értékszámos kategóriában országos 26., csapatban megyei bajnok, országos 7.

   Kelemen Marcell, aki nyerni és veszteni is mosolyogva képes. Az utóbbi időben sajnos eltávolodott a sakktól, de még reméljük, hogy közöttünk marad.  Amatőr kategóriában megyei egyéni 4. helyezett, csapatban megyei bajnok.

    Klenóczky Dániel, a tehetség, aki nemcsak a sakkban, de a tanulásban, a zenében és a sportban is remekül teljesít. Volt idő, amikor az évfolyamon még nem volt ellenfele, aki megszorította volna. Egyéniben megyei 4., értékszámos kategóriában országos 21., csapatban 4-szeres megyei bajnok, országos 7.

   Patai Péter, a sakkozó. Ő az, aki már elmondhatja ezt magáról. Kitartásával, a sakk iránti szeretetével ki tudott emelkedni még e nagyszerű társaságból is. Mind egyéniben, mind csapatban kiemelkedően teljesít. Egyéniben megyei arany-, ezüst- és bronzérmes, egyéni országos 17., valamint 23., csapatban 4-szeres megyei bajnok, országos 7.

   Somoskői Soma, aki a remeteséget választotta. Szorgalmasan tanulta a sakkot, aztán hirtelen távolabb került tőlünk. Most is bízunk benne, hogy egyszer rádöbben, köztünk a helye. Csapatban megyei bajnok.

   Sütő Martin, a zsenipalánta. Ha egyszer a sakkot csak negyedannyira komolyan veszi majd, mint a fizikát és a kémiát, mindenki számára nagy ellenfél lesz. Egyéni amatőr kategóriában megyei bronzérmes, csapatban ezüstérmes.

   Tóth Valter, a rakoncátlan. Minden versenyen történik körülötte valami. Többször végigverték már a gagarinosok, de a köztük ráragadt tudással más iskolákban simán bajnok lenne. Csapatban megyei ezüstérmes. 

   Hányas vagy? 99-es? Ti már jól megértitek egymást. Nemcsak együtt sakkoztatok, hanem igazi barátokká válva valódi csapatot is alkottatok. S reméljük, alkottok a jövőben is. Bár iskolai szinten már nem, de a sakkegyesületünkben ott lehettek mind, együtt. S megmarad a sakk közös tanulása is, hiszen szeptembertől a Gagarinban folytatódik a sakk-klub és a sakkoktatás, ahová mindegyikőtöket visszavárunk.