Csak megijeszteni tudtuk az NB I B-ből érkezett vendégcsapatot

Több bravúros pontszerzés sem volt elegendő a vereség elkerüléséhez

  Október 9-én hazai környezetben fogadtuk az NB I B-ből az idén kiesett Szigetszentmiklósi SE-t. Ellenfelünk erejét jól mutatta hogy még a vidéki mérkőzésre is 5 címviselővel, köztük 3 nemzetközi mesterrel utaztak hozzánk. Az összeállításokat megnézve csak az utolsó két tábla volt számunkra biztató, a felsőbb táblákon nyomasztó volt az ellenfelünk értékszám fölénye, hiszen 5 táblán is több, mint 300 Élő-pont különbség volt. Nálunk egyébként is nagyon sok volt a hiányzó, de a mérkőzésen látottak alapján nyugodtan ki merjük jelenteni, hogy nem voltunk tartalékosak.

  Mede István az első táblán kissé előnyösebben jött ki a megnyitásból. Közel 100-zal magasabb értékszámú ellenfele, Barátosi Dániel nemzetközi mester több, mint fél óra gondolkodás után végül elfogadta a döntetlen ajánlatot. Másik mesterünk, Egyed András a 2. táblán Szalánczy Emil nemzetközi mester ellen hosszan tartó pozíciós csatát vívott, s bár talán előnybe is kerülhetett volna, a tőle megszokott biztos játékkal ezúttal fél pontot hozott a csapatnak.

  A 3-4. táblán igen kellemes meglepetésre egyre jobban álltunk. Tehetséges fiatal játékosunk, Kovács Dániel gyalogelőnybe került, de nem volt még elég bátor továbbjátszani. A remi így is bravúr volt, teljesítménye már most elérte az éltáblákon szükséges szintet. Frink Szabolcs elvileg teljesen megnyerte a partiját, gyakorlatilag pedig odaajándékozta ellenfelének a pontot. Ragyogó játékkal jelentős anyagi előnybe került, ellenfele királyállását rommá lőtte, ha akart volna, tarthatott volna örökös sakkot (na de ilyen állásban???), de ekkor jött ellenfele egyetlen trükkje, és Szabolcs hihetetlen módon mattot kapott.

  Az 5. táblán csapatunk legrutinosabb tagja, Tóth Pál kapta a 3. nemzetközi mestert. Mint mindig, most is remekül küzdött, a végjátékban ide is, oda is állt a parti, de a döntetlennel itt is nagyon elégedettek voltunk.
  A 6-7. táblán a két fiatalunknak, Kutas Balázsnak és az ifjúsági Patai Péternek még túl nagy falatnak bizonyult a mai meccs. Sajnos, azt kell mondjuk, ebben a két partiban nem csak az értékszám, de a játszmák menete alapján sem volt reális esélyünk a pontszerzésre.   A 8. táblán Szabó Ervin játszotta a nap leghosszabb meccsét. Tisztet áldozott, amiért cserébe három gyaloghoz jutott. A tisztcserék után azonban a gyalogszerkezete megrekedt, ellenfele fokozatosan került egyre jobb pozícióba és végül nyert végjátékra tudta váltani a tisztelőnyt.

  A 9. táblán Patai Tamás is mester ellenfelet fogott ki, de a megnyitásból egész biztató állást hozott ki. A cserék közben átmenetileg gyalogelőnye is volt, amit kénytelen volt visszaadni, végül kölcsönös időzavarban is megtartotta a döntetlen állást. Ez is remek helytállás volt!
  A 10. táblán Klenóczky Dániel nagyon sok időt használt el az első tíz lépésre, s bár úgy tűnt, nem hiába és sikerül a gyalognyerés, rutinosabb ellenfele kimászott a kelepcéből, majd Dani súlyos időzavarát kihasználva az egyenlő állást a maga javára fordította. Dani tiszthátrányba került ellenérték nélkül, ami egyenlő volt a vereséggel.

  A 11-12-es táblákon a várakozásnak megfelelően viszonylag gyorsan kerültünk előnyösebb állásba és mindkét partiban magabiztosan hoztuk a teljes pontot. Gratulálunk a mai két győztesünknek, elnökünknek, Klenóczky Sándornak és a 15 éves Bíró Máténak, valamint a harcos helytállásért a csapat minden tagjának.

  Bár mondják, hogy a szerencse forgandó, sem a múltkori, sem a mostani mérkőzésen nem állt mellénk. Talán majd legközelebb, október 30-án, amikor a Gödöllői SBE vendége leszünk. Nem lehet más célunk, csak a győzelem.

  

     
 
    Cím Élő Salgótarjáni TSE   Eredmény   Szigetszentmiklós Élő Cím
1.   FM 2244 Mede István 1/2 - 1/2 Barátosi Dániel 2355 IM
2.   FM 2247 Egyed András 1/2 - 1/2 Szalánczy Emil 2202 IM
3.     1990 Kovács Dániel 1/2 - 1/2 Kerek Csaba 2314  
4.     2067 Frink Szabolcs 0 - 1 Kerek Krisztián 2269  
5.     1938 Tóth Pál 1/2 - 1/2 dr. Kahn Evarth 2250 IM
6.     1842 Kutas Balázs 0 - 1 Kiss Gedeon 2241  
7.     1842 Patai Péter 0 - 1 dr. Bognár Csaba 2166 FM
8.     1892 Szabó Ervin 0 - 1 Lantos Attila 2038  
9.     1756 Patai Tamás 1/2 - 1/2 Mayer István 2088 FM
10.     1710 Klenóczky Dániel 0 - 1 Benkovics Pál 1832  
11.     1821 Klenóczky Sándor 1 - 0 Békási Zsolt 1244  
12.     1494 Bíró Máté 1 - 0 Szabó Emese