Gödöllőn arattuk az első győzelmünket

Visszavágtunk a tavaszi vereségért

Az NB II-es bajnokság 3. fordulójában csapatunk Gödöllőre látogatott. A tavalyi bajnokság utolsó előtti helyezettje jelentősen erősített a nyáron, így nem volt meglepő, hogy az első tábla kivételével minden táblán a vendéglátók értékszáma volt nagyobb. Ez alapján nem sok jóban bízhattunk, de fiatal csapatunk most sem ijedt meg sem a saját, sem az ellenfél árnyékától.

  Az 1. táblán Mede István világossal játszva a szicíliai védelem ellen nem tudott előnybe kerülni és ezúttal egy órás játék után megelégedett a fél ponttal. 
  Ennek ellentettje volt a 2. táblán zajló csata, ahol Egyed András az ellenfelünk legmagasabb értékszámmal jegyzett tagját, Reznák Attilát fogta ki. Mesterünk viszont most is a tőle megszokott türelmes, szívós játékot nyújtva sötéttel harcolta ki a döntetlent egy több, mint 5 órás partiban.
 

Frink Ferenc FIDE-mester látványos játékkal aratott bravúros győzelmet

 

  Számunkra a nap partiját a 3. tábla hozta. Rutinos mesterünk, Frink Ferenc a sziciliai cselt választva bátran vezette rohamra a világos bábokat és a végén szintén mester címmel bíró ellenfelének, Bándy Attilának olyan állásban fogyott el az ideje, hogy már nem volt mentőlépése a királyszárnyi támadás kivédésére.


  Kovács Dániel sokáig nem állt jól, minőséghátrányba került, amit csak egy gyalogtöbblet ellensúlyozott. Nem volt azért egy simán vesztett állás, érezte ezt az ellenfele is, aki próbálta erőltetni a nyerést, de időzavarba került, s szerencsénkre nagyot hibázott, amit Dani ügyesen használt ki és a maga javára fordította a játszmát.
  Mindkét győzelem bravúros volt!

  Sajnos, mióta tavaly elindultunk az NB II-ben, az 5-7. tábla volt mindig a legérzékenyebb pontunk. A fiatalok még nem, az idősek már nem tudják megtartani ezeket a táblákat és nagyon hiányzik ebből a csapatrészből az egyelőre háttérbe vonult Miklós Dani. Bár Frink Szabolcs révén most volt esélyünk akár nyerni is az 5. táblán, játékosunk biztató állásban rontott, de legalább a remit most hozni tudta. Talán egy kicsit több versenyzés segítene neki abban, hogy a jó állásait meg is tudja nyerni.
  

   Huszár Márk a spanyol megnyitásban nem tudta megtalálni az ellenjáték lehetőségét, kissé leszorított helyzetben hibázott, ami vereséghez vezetett. Bízunk Marci tehetségében és reméljük, a következő fordulókban már egyre inkább fel tudja majd venni a harcot a magasabb Élő-pontú ellenfelek ellen.   A 7. táblán Várkonyi Péter kissé bátortalanul játszott a szintén szicíliai védelem ellen, ellenfele átvette az irányítást, s bár gyaloghátrányban is tarthatónak tűnt a döntetlen, egy nagy hiba révén ezen a táblán is elmaradt a pontszerzés.  

  A csapat hátsó régiójában a fiataljaink kitettek magukért, hiszen az utolsó 5 táblán 3,5 pontot szereztünk. Kutas Balázs a középjátékban túljátszotta idős ellenfelét, Patai Péter a végjátékot verte rá partnerére, míg Klenóczky Dániel ellenfele elnézett egy trükköt, amivel Dani tisztet, majd játszmát is nyert. Nem ütött át viszont Patai Tamás sötéttel, a holland védelemből vezetett támadása, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, a vezérszárnyon "benéztek" az ellenséges bábok és véget vetettek a küzdelemnek. A csapat negyedik (!) ifi tagja, Bíró Máté stabil játékkal tartotta az egyenlő állást és hozott egy biztos fél pontot.

  A mérkőzés közben álltunk úgy is, hogy egy szoros vereségnek is örülhettünk volna, így még nagyobb öröm, hogy - végre egy kis szerencsével is - megnyertük a meccset 7-5 arányban, amivel a 8. helyen állunk az Erkel csoport 12 csapatos mezőnyében. Folytatás november 13-án, amikor a Mátra SE csapatát fogadjuk. 
  Az NB II Erkel csoportjának állása 3 forduló után.

 GSBE - Salgótarjáni TSE   5 - 7

 
  Cím Élő GSBE   Eredmény   Salgótarjáni TSE Élő Cím
1.   2205 Veréb Gábor 1/2 - 1/2 Mede István 2244 FM
2.   2304 Reznák Attila 1/2 - 1/2 Egyed András 2247 FM
3. FM 2334 Bándy Attila 0 - 1 Frink Ferenc 2073 FM
4.   2147 Nagyajtai Gábor 0 - 1 Kovács Dániel 1990  
5.   2100 Somodi Balázs 1/2 - 1/2 Frink Szabolcs 2067  
6.   2054 Kozma Gábor 1 - 0 Huszár Márk 1928  
7.   2042 Sillye Kálmán 1 - 0 Várkonyi Péter 2018  
8.   2037 Hönsch Pál 0 - 1 Kutas Balázs 1842  
9.   1935 Szabó Zoltán 0 - 1 Patai Péter 1842  
10.   1920 Téglás Mátyás 1 - 0 Patai Tamás 1756  
11.   1822 dr. Tallós Emil 0 - 1 Klenóczky Dániel 1710  
12.   1643 Törőcsik József 1/2 - 1/2 Bíró Máté 1494