Második győzelmünkkel a 6. helyre léptünk előre

  Fiatal csapattal vertük itthon a gyöngyösieket

  Az NB II 4. fordulójában november 13-án Salgótarjánban fogadtuk a Mátra SE együttesét. Bár most is volt több hiányzónk, az összeállításokat nézve végre nem volt ellenfelünk nyomasztó értékszámfölényben. Sőt, néhány táblán nekünk volt ezen a téren jelentősebb előnyünk. Életkor terén pedig egyértelmű volt a fölényünk, hiszen olyan csapattal tudtunk kiállni, amelyben a csapat háromnegyed része 26 évesnél nem volt idősebb, s közülük négyen még ifjúsági korúak voltak. 

Az első táblán Egyed András gyors remivel kezdte a mérkőzést, ami érthető volt a korábbi csapattársa ellen.
  Nagyon vártuk már, hogy Kovács Zsolt ismét ott tudjon lenni a csapatban. Ott volt, és most is megmutatta, miért vártuk őt. Kombinatív játéka ellen nem könnyű védekezni, s bár ellenfele szívósan próbált ellenállni, végül nem tudta megállítani Zsolt támadását. Szép volt!
  A 3. táblán Frink Ferenc nehéz állásba került, de a tőle is megszokott kombinatív játékával végzetes hibára késztette a gyöngyösiek időzavarba kerülő fiatal játékosát.
  Kovács Dániel fokozatosan került egyre jobb helyzetbe, gyalogelőnyt szerzett és támadáshoz is jutott, de a döntő helyzetben nem találta a jó folytatást és meg kellett elégedjen a döntetlennel. 
  Frink Szabolcs régóta várta már újabb győzelmét a csapatban. Az ősszel már többször is volt rá esélye, de a szerencse akkor nem állt mellé. Most nem is volt rá szükség. Szabolcs minőséget nyert, és onnantól egyértelműen és magabiztosan játszott a győzelemért. Szívóssága, kitartása viszont kellett, mert ellenfele csak több mint 5 óra elteltével adta fel a partit. Ez volt a mérkőzést befejező játszma.
  A 6. táblán reménykedtünk benne, hogy a pásztóiak fiatal vendégjátékosa, Huszár Márk végre nálunk is magára talál. Jól is kezdett, biztató állásban utasította el a döntetlen ajánlatot. Sajnos azonban az időbeosztása nem jól sikerült, s amikor már gyorsan kellett lépegetnie, megfordult az állás és az időzavar végére egy menthetetlen bástyavégjáték alakult ki. Egyszer minden rossz sorozat megszakad, bízzunk benne, hogy Marcinak is fordul már a szerencséje.

     Kovács Zsolt győzelemmel tért vissza a csapatba

Patai Péter gyorsan mattolta ellenfelét

Kutas Balázs viszonylag hamar gyalogelőnybe került, de az élénken támadó futópár ellen gondokkal kellett megküzdenie. Játékosunk nem tudta megtartani előnyét és a bástyavégjátéknak végül egy fél pont lett az eredménye.
  A 2. tábla mellett a 8. táblán folyó csata volt még számunkra a nap másik szép partija. Patai Péter bátor játékkal kezelte a megnyitást, megakadályozta ellenfele sáncolását, ami még a vezércsere után is végzetes lett, mert a középen rekedt király matthálóba került, amiből a gyöngyösiek csapatvezetőjének még szabálytalanság árán sem sikerült megmenekülnie. Ez is szép volt! Ráadásul ez volt az első győzelmünk, amivel meg is szereztük a vezetést.
  Idén először került a csapatba a szintén a fiatalok régióját erősítő Dávid Máté, akinek a tavalyi szezonja a több éves kihagyás után még nem túl jól sikerült. Most is kicsit nehezen bontakozott ki, de gyaloghátrányos állását meg tudta fordítani és a vezérszárnyon keletkezett összekötött szabad gyalogok egészen a "győzelemig ballagtak". Máté remekül bizonyította, hogy bízni kell a fiatalokban még a kezdeti kudarcok után is. Reméljük, hogy az ő kedve is megjött ezzel a győzelemmel a sikeres folytatáshoz.
  A 10. táblán Patai Tamás partija kiegyensúlyozott küzdelmet ígért a hasonló korú és értékszámú ellenfele ellen, s nem is ért bennünket nagy meglepetés. Egyik fél sem vállalt nagy kockázatot és pontosztozkodás lett a vége.
  Jóval élénkebb tisztjáték folyt a 11. és a 12. táblán a négy ifjúsági közötti partikban. Klenóczky Dániel játszmája többszöri ütésváltás után döntetlen végjátékot hozott, bár Daninak is megvolt az esélye az előnyszerzésre. Bíró Máté viszont számottevő előnybe került, mert először csak egy gyalogot nyert, aztán minőségelőnyt is szerzett. Sajnos azonban ellenlábasa a maradék haderejével felvonult a királyszárnyon és Máté elmulasztotta a védekezést és az előny stabilizálását. Királya bajba került és az előny nemcsak elúszott, de visszájára is fordult. Nem várt, de nagyon tanulságos vereség volt! 

  A vége 7,5 - 4,5 a javunkra. Néhány meglepő eredmény is volt ebben a fordulóban az Erkel csoportban, mint például következő ellenfelünk (november 27-én), az Andornaktálya kiütéses veresége, vagy az eddig 3 vereséggel álló Gödöllő nagyarányú győzelme. Mindezek után csapatunk a 6. helyre jött fel a táblázaton.

Az Erkel csoport állása.

  Salgótarjáni TSE - Mátra SE  7,5 - 4,5

  Cím Élő Salgótarjáni TSE   Eredmény   Mátra SE. Élő Cím
1. FM 2247 Egyed András 1/2 - 1/2 Demeter István 2011 FM
2.   2134 Kovács Zsolt 1 - 0 Szatmáry-Révay József 1967  
3. FM 2073 Frink Ferenc 1 - 0 Földi Martin 1937  
4.   1990 Kovács Dániel 1/2 - 1/2 Horváth Zoltán 1915  
5.   2067 Frink Szabolcs 1 - 0 Dobróczy Viktor 1872  
6.   1928 Huszár Márk 0 - 1 Szécsényi István 1909  
7.   1842 Kutas Balázs 1/2 - 1/2 Balogh Pál 1846  
8.   1842 Patai Péter 1 - 0 Csizmadia Lajos 1817  
9.   1929 Dávid Máté 1 - 0 Pribula Nándor 1835  
10.   1756 Patai Tamás 1/2 - 1/2 Somoskői Tamás 1772  
11.   1710 Klenóczky Dániel 1/2 - 1/2 Czakó Patrik 1785  
12.   1494 Bíró Máté 0 - 1 Pavko Noel