Három mester is csatázott a 18. Tarján Kupán

  November 24-én rendeztük a Táncsics Mihály Szakközépiskolában a 18. Tarján Kupát, amelyen az októberitől is többen, a két csoportban összesen 31-en indultak. Jelentősen emelte versenyünk színvonalát, hogy a nyílt csoportban Frink Ferenc, Mede István és Görcsi Gábor személyében három FIDE-mester is indult, de az egész csoport tele volt NB 2-es múltú / jövőjű sakkozókkal.
  A 17 fős gyerekcsoport színvonalára sem panaszkodhattunk, hiszen az ott indulók közül is hatan már nemzetközi értékszámmal rendelkeznek. Nem mindegyikőjüknek sikerült ezúttal a nagyobb rutinját érvényesíteni, a harcosan játszó kisebbek többször is meglepő pontokat szereztek. A legnagyobb meglepetés talán a 9 éves Balogh Bertold győzelme volt az értékszámos Oravecz Kinga ellen. A versenyt az Oláh Dorka, Racskó Máté, Vágvölgyi Ádám trió uralta, utóbbi kettő már az első fordulóban megmérkőzött. Ezt a csatát még Máté nyerte, ezt követően azonban Ádám már senkinek sem kegyelmezett, a hátralévő 6 fordulóban a teljes pontot begyűjtötte. Vetélytársai viszont hullajtották a pontokat, így a megszerzett 6 pont a csoport megnyeréséhez is elegendő lett. Ádám, törött jobb kézzel, két nap alatt - az iskolai háziversenyünkkel együtt - a második versenyét is megnyerte. Játékát látva bizakodhatunk abban, hogy lassan saját maga is felismeri tehetségét. Mögötte a dobogóra az esélyeknek megfelelően a két pásztói gyermek futott be, megelőzve a tőlük két évvel fiatalabb tarjáni triót: Mede Marcellt, Fenyő Blankát és Kovács Rebekát. Ezúttal érkeztek hozzánk Lucfalváról is, nekik még a rutinszerzés volt a cél.

Középen szemben a gyermekcsoport győztese, Vágvölgyi Ádám, tőle balra a legjobb lány, Oláh Dorka

  A nyílt csoportban többen is megnehezítették a három mester dolgát, látszott a játszmákon, hogy rajtuk kívül is több jól képzett sakkozó van a mezőnyben. Végsőkig kiélezett partikban dőlt el a pontok sorsa, vagy születtek küzdelmes döntetlenek. A végére aztán a mesterekkel pontszámban már csak Kovács Dániel tudta tartani a lépést, a dobogóról azonban - rosszabb Bucholcz-értékkel - ő is leszorult. Görcsi Gábor végig kiegyensúlyozottan versenyzett, a Mede István és Frink Ferenc elleni rangadóit is megnyerte, csak Kovács Dániel és Patai Péter csent el tőle egy fél pontot. Az utolsó fordulóban az értékszám nélküliként is remekül teljesítő Berta István ellen éles harcban 5 másodperccel a játékideje lejárta előtt tudott mattot adni - mesterhez illő befejezés volt. Ezzel veretlenül, teljes pontelőnnyel ismét ő nyerte a Tarján Kupát. Mögötte hármas holtverseny alakult ki, s a mezőnyérték számítás (Bucholcz) alapján Mede István, Frink Ferenc, Kovács Dániel lett a sorrend.
  A nyílt csoport ifjúsági versenyét Huszár Lóránt nyerte Jakus Roland és Bartus Natália előtt. A legjobb szenior Frink Ferenc lett, a legjobb nem díjas szenior különdíját Szabó Ervin vitte haza.
  Meglepően nagy verseny alakult ki a családi különdíjért a Mede Marcell, Mede István és a Vágvölgyi Ádám, Vágvölgyi Péter párosok között, s végül csak egy fél pont különbséggel nyerte a különdíjat a Mede család.


 Részletes eredmények:

Gyermekcsoport:
8 éven aluliak: 1. Bakos Milán, 2. Szőllős Gergely, 3. Holtner Amira
9 éves fiúk: 1. Balogh Bertold, 2. Molnár Gergely, 3. Maczák Krisztián
11 éven aluli fiúk: 1. Mede Marcell, 2. Molnár Dániel Zsolt, 3. Oravecz Kristóf
14 éven aluli fiúk: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Racskó Máté, 3. Holtner Daren, 4. Balogh Bence Bendegúz
14 éven aluli lányok: 1. Oláh Dorka, 2. Fenyő Blanka, 3. Kovács Rebeka, 4. Oravecz Kinga
Nyílt csoport:
1. Görcsi Gábor, 2. Mede István, 3. Frink Ferenc, 4. Kovács Dániel, 5. Szabó Ervin, 6. Berta István, 7. Patai Péter, 8. Vajda Albert, 9. Huszár Lóránt, 10. Lengyel István, 11. Vágvölgyi Péter, 12. Kormos József, 13. Jakus Roland, 14. Bartus Natália
Ezen belül: ifjúsági: 1. Huszár Lóránt, 2. Jakus Roland, 3. Bartus Natália
Szenior különdíj: Szabó Ervin
Családi különdíj: Mede Marcell, Mede István

Gyermekcsoport táblázata

Nyílt csoport táblázata