A Gagarin felsős lánycsapata hatodik lett az országos diákolimpián

Kovács Rebeka Zsófia százszázalékos teljesítménnyel tábladíjas
Az alsós fiúk a 29. helyen végeztek

  Március 22-24-én szokás szerint Szombathelyen rendezték az országos csapat diákolimpiát. Salgótarjánt két csapat képviselte, a Gagarin alsós fiú és felsős lánycsapata. A három ötödikesből álló lánycsapat tavaly még az alsósoknál szerepelt nagyszerűen, és szerzett negyedik helyezést.
Most korcsoportot váltva a felsős mezőny legfiatalabb csapataként sem sokkal maradtak el ettől, hiszen úgy lettek hatodikok, hogy az utolsó forduló előtt még negyedikek voltak és a dobogós helyezésért versengtek.

  A lányok a tavalyi évhez képest nagyon sokat fejlődtek és ezt bizonyították is, hiszen a felsős lányoknál is helytálltak.
A 2. legmagasabb Buchholz-értékkel végeztek, azaz végig az élmezőnyben a legjobb játékosokkal játszottak, de sajnos a csapatgyőzelem a hátulról eléjük ugró csapatoknak több volt, pedig az előttük végző Hajdúböszörményt 3-0-ra verték. Általában végigjátszották a teljes játékidőt, sőt tovább is, mert kihasználták a lépésenkénti 3-3 másodperces bónuszidőt.

Kovács Veronika, Kovács Rebeka Zsófia, Fenyő Blanka Panna

 

Kovács Rebeka Zsófia a tábladíjat veszi át

Kovács Rebeka kiemelkedően teljesített, 100%-ot nyújtott a harmadik táblán, azaz mind a nyolc partiját megnyerte.
Az első táblán Kovács Veronika igen magas pontértékű ellenfeleinél is végig kijátszotta a játékidőt, egyszer sem adta meg magát könnyen, a 3,5 pontos teljesítménye majdnem ötven százalék, így tulajdonképpen tartotta az első táblát. Ellenfelei között ott volt a korosztályos EB ezüstérmes Majoros Rózsa is.
Fenyő Blanka is végig játszotta a partikat, nála többször is fordulhatott volna az eredmény az ő javára, de így is három pontot összegyűjtött a második táblán.

Ellenfeleik voltak: Nagykáta, Zalaegerszeg, Hajdúböszörmény, Szombathely (a végső győztes, csak a tarjáni csapatot nem tudták legyőzni!), Lauder János Sakkiskola Budapest, Szarvas, Eger, Rácalmás.

Részletes táblázatok

Az alsós fiúknak nem voltak vérmes reményei, hiszen a négyfős csapatból csak ketten járnak rendszeresen versenyre és a sakktanulással is inkább csak ők foglalkoznak a csapatból. Így is reménykedtünk egy tisztes szereplésben, s kis szerencsével, több türelemmel sikerülhetett is volna. A megszerezhető 32 pontból 11-et szedtek össze, s mivel a mezőny igen tömör lett, így ez csak a 29. helyre lett elegendő. Szégyenkezni nincs okuk, most voltak először országos döntőben, és az ellenfelek is megyei bajnokok, illetve Budapest legjobbjai voltak.
Az egyéni teljesítmények tükrözték a sakkal való foglalkozás mértékét, hiszen a két harmadikos, Balogh Bertold (7/3) és Bakos Milán (7/3,5) jól helytállt az első két táblán, többször is idősebb ellenfél ellen játszva. A 3. táblán viszont még a cserék ellenére sem sikerült pontot szereznie a csapatnak, Szviták Máriót még a szerencse sem segítette ki, a negyedik táblán Szabó Marcell 1,5, Rusznyák Máté 1 pontot szedett össze. Jövőre lehet ez jobb is, de a negyedikesek korcsoportot váltanak, így az első két táblás mellé meg kell találni azokat, akik szintén komolyan gondolkodnak a sakkozásról.

Részletes táblázatok

Mindannyiuknak köszönjük a helytállást, a szülőknek az anyagi és időbeli ráfordítást. A lányok nagyszerű teljesítményéhez gratulálunk!