XX. Tarján Kupa

 Öt évvel ezelőtt elkezdett versenysorozatunk már a 20. állomásához jutott május 18-án, s mint legutóbb, most is a Táncsics Mihály Szakközépiskolában vártuk a sakkot szerető környékbelieket, hogy összemérjék tudásukat.

  A kellemes tavaszi idő ellenére is 26 résztvevő gyűlt össze. A gyerekcsoport, amely most csupa fiúból állt, lett egy kicsit szűkebb a maga 10 főjével, a nyílt csoportban viszont - néhány lelkes apukának is köszönhetően - 16 induló lett.

  A gyerekeknél többen is csak minimális rutinnal rendelkeznek még, így sajnos nagyon sok volt a pár perc alatt befejeződő játszma. Akadtak azért nagyobb csaták is, de a játékidőt nem nagyon használták ki. A két tarjáni megyei bajnok, Balogh Bertold és Bakos Milán sorra nyerték a partijaikat, igazából csak egymásra jelentettek veszélyt. Végül Bertold százszázalékos, Milán 7/6-os teljesítménnyel végzett az első két helyen.

Balogh Bertold (balra) és Bakos Milán, a két esélyes egymás ellen

  A nyílt csoportban Görcsi Gábor FIDE-mester esélyesként indult és aszerint is versenyzett. Magabiztosan vezetett játszmáiban sorra aratta a győzelmeket, csak az utolsó fordulóban lazított, amikor már biztos volt az első helye. A további helyekért viszont nagy harc alakult ki, mivel még jó néhány képzett sakkozó akadt a mezőnyben. Rajtuk kívül két serdülő korú lány, az országos versenyeken szép sikert elérő Kovács Veronika és Kovács Rebeka is inkább itt indult, no és ott volt három lelkes apuka, akik a családi különdíjat vették célba. A 2. helyre a csak a győztestől vereséget szenvedő Vajda Albert érkezett be, míg a 3. hely jobb Bucholcz értékkel Kovács Dánielé lett. A különdíjakért jóval nagyobb volt a versengés, mint az első helyért, itt minden az utolsó fordulóban dőlt el. A legjobb szenior Vajda Albert lett, de a legjobb nem díjas szenior különdíját az egyébként a dobogóról éppen lemaradó Lengyel István szerezte meg, megelőzve a 2. legnagyobb értékszámmal induló Dr. Oláh Zsigmondot. A legjobb ifjúsági címét csak a Bucholcz-érték döntötte el a 4 pontot gyűjtő Kovács Veronika javára Versegi Tamás ellenében. A családi díjat izgalmas hajrában egy pont előnnyel a Balogh László, Balogh Bertold páros vihette haza.

Végeredmény:
Gyermekcsoport:
9 éves fiúk: 1. Bakos Milán, 2. Prepelita Kevin Gabriel, 3. Róka Levente, 4. Kiss Attila Viktor
10 éves fiúk: 1. Balogh Bertold, 2. Maczák Krisztián, 3. Németh Benedek, 4. Molnár Gergő
11 éves fiúk: 1. Szabó Marcell, 2. Szviták Márió
Nyílt csoport:
1. Görcsi Gábor, 2. Vajda Albert, 3. Kovács Dániel, 4. Lengyel István, 5. Dr. Oláh Zsigmond, 6. Kovács Veronika, 7. Lenkó Csaba, 8. Versegi Tamás, 9. Kormos József, 10. Szentgyörgyi Adrián, 11. Kiss Viktor, 12. Kovács Rebeka, 13. Bakos Krisztián, 14. Bartus Natália, 15.Balogh László, 16. Nagy Erik
legjobb nem díjas szenior különdíj: Lengyel István
Ifjúságiak: 1. Kovács Veronika, 2. Versegi Tamás és Szentgyörgyi Adrián, 3. Kovács Rebeka, 4. Bartus Natália
Családi különdíj: 1. Balogh Bertold, Balogh László, 2. Bakos Milán, Bakos Krisztián, 3. Kiss Attila, Kiss Viktor

Részletes táblázatok:
Gyerekcsoport
Nyílt csoport