XXI. Tarján Kupa

  A hosszú nyári szünet után remélhető volt, hogy szeptember végére mindenki kiéhezett egy sakkversenyre. Ezt az igényt igyekeztünk kiszolgálni azzal, hogy szeptember 28-án a Táncsics Szakközépiskolában megrendeztük a 21. Tarján Kupát. Várakozásunk csak részben igazolódott, a felnőttek részéről tényleg volt igény a versenyre, hiszen a nyílt csoportban 16 fős létszám jött össze. A gyerekeknek talán még túlzottan tanév eleje van, illetve néhányan betegek is lettek, s emiatt csupán nyolcan mérkőztek a gyerekcsoportban.
  Ez utóbbi is a Pásztóról érkező Oravecz és Holtner testvéreknek volt köszönhető, akik egyébként uralták is a gyerekcsoport versenyét. Az utolsó forduló előtt Hotner Daren és Oravecz Kristóf is még százszázalékos volt a körmérkőzéses versenyen. Ekkor kerültek ők össze, s végül nagy csatában Kristóf diadalmaskodott, s százszázalékos teljesítménnyel nyerte a gyermekcsoportot. Kellemes meglepetés volt a most először versenyző Darvas József szereplése.

  A nyílt csoport nevéhez méltón nyílt versenyzést is hozott. Köszönhető volt ez annak is, hogy a favoritként induló Frink Ferenc FIDE-mester az első fordulóban "eláldozta" magát Patai Tamás ellen, aki nem volt erre vevő, s inkább besöpörte első mester-skalpját. Három forduló után már csak a két fiatal, Kovács Dániel és Patai Péter volt százszázalékos. A végére viszont náluk is elfogyott a szufla, az utolsó fordulóban mindketten vesztettek, s a két rutinosabb és magasabb értékszámú sakkozó előzte őket.
  Frink Ferenc a veresége után végigverte minden vetélytársát, hatos nyerősorozatot produkált és pontelőnnyel nyerte a versenyt. A második helyre befutó Dr. Oláh Zsigmond magabiztosan győzte le az alacsonyabb értékszámú ellenfeleit, s a nagyobb botlás elkerülése elegendő lett neki a dobogó 2. fokához. Az utolsó fordulóban  csúszott le Kovács Dániel a 3., Patai Péter a 4. helyre. A hetedik körbeli bravúros győzelmeikkel viszont Patai Tamás (Kovács Dániel ellen) és a töretlenül fejlődő 12 éves Kovács Veronika (Tódor Sándort verte!) jött fel az ötödik, illetve hatodik helyre. Utóbbi a megszerzett 4 pontjával az ifjúsági különdíjat is megkapta.
  A legjobb nem díjas szenior jobb Bucholcz-értékkel Tódor Sándor lett volna, ha megvárja az eredményhirdetést, de így Lengyel István vehette át ezt a díjat. A családi különdíjnál is minimális különbség döntött, mert vagy a szülőnek vagy a gyereknek nem ment a pontgyűjtés. Végül a legkiegyensúlyozottabb a Balogh Bertold, Balogh László páros teljesítménye lett, az utolsó forduló döntött a javukra. Kellemes színfoltja volt még ennek a csoportnak a Pétervásáráról érkező 11 éves Molnár Dániel Zsolt, aki igencsak megdolgoztatta a felnőtt ellenfeleit is.

 Kovács Veronika és Molnár Dániel Zsolt, a két fiatal tehetség egymás ellen is nagy csatát vívott.

 

  Részletes eredmények:

Gyermekcsoport:
9 éves aluliak: 1. Kis Attila Viktor, 2. Holtner Amira
11 éven aluliak: 1. Balogh Bertold, 2. Darvas József
14 éven aluli lányok: 1. Oravecz Kinga
14 éven aluli fiúk: 1. Oravecz Kristóf, 2. Holtner Daren
Kezdő kategóriában : 1. Nagy Erik

 Nyílt csoport: 1. FM Frink Ferenc, 2. Dr. Oláh Zsigmond, 3. Kovács Dániel, 4. Patai Péter, 5. Patai Tamás, 6. Kovács Veronika, 7. Tódor Sándor, 8. Lenkó Csaba, 9. Lengyel István, 10. Juhász Attila, 11. Bognár Barna, 12. Kiss Viktor, 13. Kormos József, 14. Molnár Dániel Zsolt, 15. Balogh László, 16. Kurcsik Zoltán

Táblázatok:
  Gyermekcsoport végeredménye
  Nyílt csoport végeredménye