XXII. Tarján Kupa

  November 9., borús szombat, ideális idő volt a sakkversenyhez. Ennek megfelelően igen szép létszámban gyűltek össze a játék nógrádi rajongói a Táncsics Szakközépiskolában a 22. Tarján Kupára. "Szuperlányaink" is a nyílt csoportot választották, s több szülő is nevezett, így itt 21 fős lett a mezőny, míg a gyerekcsoport 13 résztvevővel startolt.

  A gyerekeknél pásztóiak kontra Vágvölgyi Ádám versenyfutást lehetett jósolni. Ádám viszont nem sok esélyt adott vetélytársainak. Tartva a felnőtt csapatban is mutatott jó formáját, magabiztosan győzte le legnagyobb vetélytársait, Holtner Darent és az Oravecz testvéreket. Nem volt veszélyben az elsősége, százszázalékos teljesítménnyel nyerte a gyerekcsoportot. Kellemes meglepetést okozott jó játékával a legfiatalabb induló, Holtner Amira, de a végére elfáradt. Sajnos többen is voltak a mezőnyben, akik még nagyon kapkodnak, ezért nem egy parti pár perc alatt ért véget. A tavaszi diákolimpiáig ezen a fronton kellene a legtöbbet fejlődni.

  A nyílt csoportban ezúttal két mester is indult Frink Ferenc és Görcsi Gábor személyében. Várható volt, hogy kettejük között izgalmas verseny alakul ki. A 4. forduló előtt már csak ők ketten álltak pontvesztés nélkül, ekkor kerültek össze, s látványos csatában ezúttal a rutin diadalmaskodott az ifjúság erejével szemben. Ekkor úgy tűnt, Frink Ferenc elsőségét nem fenyegeti igazi veszély, mert a még esélyesként induló Kovács Dániel sem mutatott túl jó formát. Idősödő mesterünk azonban a hátrlévő 3 partijából kettőt is könnyedén gyors remire adott, míg Görcsi Gábor zsinórban nyert hármat. Holtverseny a vége, döntött a Bucholcz-érték, amely mindössze fél pont különbséggel a jól hajrázó ifjú nógrádmegyeri mesternek kedvezett.

A két mester csatája: a játszmát megnyerő Frink Ferenc és a verseny győztese, Görcsi Gábor

  A dobogón a fiatalság lett túlsúlyban, mert a harmadik helyre kiegyensúlyozott teljesítménnyel Patai Péter jött be, mögötte csak a Bucholcz döntött Lengyel István javára, aki ezzel a legjobb nem díjas szenior különdíját nyerte - egyébként a legjobb szenior Frink Ferenc lett -, míg a jól hajrázó Patai Tamás az ötödik helyet csípte el. Jól szerepelt és a középmezőnyben végzett a három lány. A 11 éves Fenyő Blanka mind az első 4 táblát (!) megjárta ezen a versenyen, nehéz sorsolásának hatására remek játéka ellenére is a végén meg kellett elégednie az ifjúsági kategória 3. helyével. Szerencsésebb hajrájával előzte őt Kovács Rebeka és a kategóriát jobb mezőnyértékkel nyerő Kovács Veronika.
  Külön izgalmakat hozott, hogy öt páros is versenybe szállt a családi különdíjért, s nem volt köztük igazi favorit. Ennek megfelelően igen szoros csata alakult ki, s csak az utolsó forduló döntött, illetve teljesen még az sem. Az első és az ötödik páros között mindössze másfél pont lett a különbség, az élen pedig holtverseny lett. Így a különdíjat megosztva kapta a Bakos Milán, Bakos Krisztián és a Balogh Bertold, Balogh László páros.

  Az idei szombatok különböző okokból való foglaltsága miatt legközelebb januárban tervezünk rendezni Tarján Kupát.

Eredmények:
Gyermekcsoport:
Lányok: 1. Oravecz Kinga, 2. Holtner Amira
9 éves fiúk: 1. Bakos Milán, 2. Kis Attila Viktor, 3. Prepelita Kevin
10 éves fiúk: 1. Balogh Bertold, 2. Rusznyák Máté, 3. Darvas József
11 éves fiúk: 1. Radics Zoltán, 2. Szviták Márió
14 éven aluli fiúk: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Oravecz Kristóf, 3. Holtner Daren

Nyílt csoport: 1. Görcsi Gábor, 2. Frink Ferenc, 3. Patai Péter, 4. Lengyel István, 5. Patai Tamás, 6. Kormos József, 7. Kovács Dániel, 8. Kovács Veronika, ...
Ezen belül:  ifjúsági: 1. Kovács Veronika, 2. Kovács Rebeka Zsófia, 3. Fenyő Blanka Panna, 4. Versegi Tamás
                 szenior: 1. Frink Ferenc, 2. Lengyel István, 3. Kormos József
                 család: 1-2. Bakos Milán, Bakos Krisztián  és Balogh Bertold, Balogh László

Részletes végeredmények:
  Gyermekcsoport
  Nyílt csoport