Élre ugrottunk a Heves megyei csapatbajnokságban

  Október 20-án a felsőtárkányi faluház adott otthont a Heves megyei csapatbajnokság 3-4. fordulójának. A még éppen létező két nógrádi csapat jobb híján itt ütközött meg egymás ellen a délelőtti fordulóban.
  A pásztói csapat problémáit mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy a második játéknapon sem tudott a két ifjúsági táblára egyetlen játékost sem ültetni. De nem ezen dőlt el a két csapat párharca. Egy gyors döntetlen kivételével szinte minden táblán mi álltunk jobban. A 85. születésnapját közelítő Gallai János mintaszerűen vezetett támadással nyert, de nem maradt el tőle az ifjúság sem, mert Vágvölgyi Ádám is határozott játékkal, magabiztosan hozta a teljes pontot, csakúgy, mint 19 éves éltáblásunk, Görcsi Gábor. Kicsit jobban megküzdve, de végül győzelemre vezette a sötét bábokat Kovács Dániel is a 2. táblán. A többi pontot szinte ajándékba adtuk ellenfelünknek. Frink Ferenc remek támadó állást hozott ki a megnyitás után, aztán elnézett egy tisztet, s bár megdolgoztatta még ellenfelét, de már nem tudta megmenteni a játszmát. Lenkó Csaba kétélű, kölcsönös esélyeket rejtő állásban szinte önmagát állította mattra, s pillanatok elúszott a pont. Kovács Veronika megfontolt játékkal minőségelőnyös, abszolút nyert állást hozott ki, amikor ellenfele - kihasználva Veronika rutintalanságát és bátortalanságát - döntetlent ajánlott, amit ő el is fogadott. Két pontot elszórakoztunk, de így is 7-3 a vége a javunkra a még hiányosan is jó sakkozókból álló Pásztó ellen.

   Délután a jóval szerényebb erőket felvonultató Mezőkövesd II következett. Az elején talán túlzottan is elhittük, hogy gyengébb az ellenfél. Egy-két táblán már-már vesztett pozíciónk is volt, néhány partiban pedig a vártnál nagyobb küzdelemben sikerült diadalmaskodni, így például Görcsi Gábor vagy Lengyel István játszmájában.
Ismét ki kell emelnünk Vágvölgyi Ádámot, aki mintaszerűen vezetett gyalogvégjátékot nyert meg. Ezzel Ádám az egyetlen játékosunk, aki négy forduló után még százszázalékos. Talpra állt és javított mindenki, akinek délelőtt nem sikerült a győzelem, némely partiban ezúttal nekünk kedvezett a szerencse is. Nyert a három lány is, a gyerekek sikere pedig mindig dupla öröm. A vége kiütéses, 10-0-ás győzelem lett. Évekkel ezelőtt egyszer az Egri Vasast tudtuk legyőzni ilyen arányban.

Kovács Dániel és az örökifjú Gallai János mindkét játszmáját megnyerte

  A két nagyarányú győzelemmel - köszönhetően a többi eredmény számunkra kedvező alakulásának - váratlanul az első helyre léptünk előre. Kicsit hízelgő ez a pozíció, hiszen vannak a mezőnyben tőlünk lényegesen magasabb értékszámú játékosokból álló csapatok is. Mindenesetre november 24-én indulhatunk újra csatába, hogy megőrizzük helyünket. Akkor a Gyöngyös és a Maklár lesz az ellenfél.

Salgótarjáni TSE - Pásztói SE  7 - 3
Nyert: Görcsi Gábor, Kovács Dániel, Gallai János, Vágvölgyi Ádám, Fenyő Blanka Panna (ellenfél nélkül), Kovács Rebeka Zsófia (ellenfél nélkül)
Döntetlen: Lengyel István, Kovács Veronika

Salgótarjáni TSE - Mezőkövesd II  10 - 0
Nyert: Görcsi Gábor, Kovács Dániel, Frink Ferenc, Lengyel István, Gallai János, Lenkó Csaba, Kovács Veronika, Vágvölgyi Ádám, Fenyő Blanka Panna, Kovács Rebeka Zsófia

Részletes táblázatok