23. Tarján Kupa

  Január 18-án rendeztük meg a Táncsics Szakközépiskolában a 23. Tarján Kupát. A fél órával korábbra tervezett kezdés okozott egy kis zavart, így a verseny némi késéssel kezdődött. A nyílt csoport - köszönhetően több gyermekkorúnak is - népes, 21 fős mezőnnyel indult. Ugyanez visszaütött a gyerekcsoportra, ahol így mindössze nyolcan maradtak, ezért ők körmérkőzést játszottak.

  A gyerekek mezőnyéből kiemelkedett a már több megyei bajnoki címmel is büszkélkedő Bakos Milán és Balogh Bertold. Utóbbinak azonban a kezdés igen rosszul sikerült, mert első partiját elvesztette a harmadikos Kis Attila ellen. De ez a vereség egyben amolyan észhez térítő pofon is volt, mert Bertold ezt követően végigverte a mezőnyt, legyőzte legnagyobb vetélytársát is. Először indult a versenyen az elsős Boda Boldizsár, aki hősiesen küzdötte végig a hét fordulót, de a nagyobbak ellen még nem lehetett esélye.

  A nyílt csoportban Görcsi Gábor FIDE-mester indult nagy esélyesként. Az elején jött is a papírforma neki is és általában az esélyesebbeknek. A 3. fordulóban azonban vereséget szenvedett a vezérfogásos trükköt bevető Patai Tamástól, majd Kovács Dániel ellen is vesztett (nyert?) egy fél pontot, s behozhatatlan hátrányba került a 6 fordulón át hibátlanul, százszázalékosan teljesítő Dr. Oláh Zsigmonddal szemben. Voltak még ezen kívül is meglepő eredmények. A 12 éves Kovács Rebeka legyőzte a rutinos Kormos Józsefet, az értékszám nélküli Juhász Attila pedig olyan jól menetelt, hogy csak egy fél ponttal maradt el a dobogósoktól, s lett negyedik. A több serdülőkorú induló miatt az ifjúsági kategóriában fiú és leány különdíj is lett. Váratlan-e vagy már nem, de a négy lány mind megelőzte a 4 ifjúsági fiút.
 A családi díjért csakúgy, mint legutóbb, rendkívül szoros verseny alakult ki, az utolsó forduló előtt még mind a négy párosnak volt esélye. Az élen álló Kis Attila, Kis Viktor páros az utolsó fordulót elbukta, így előzte őket a Balogh Bertold, Balogh László és Bakos Milán, Bakos Krisztián páros, akik holtversenyben nyerték a különdíjat.
  Az első fordulót követően rosszul léte miatt Lengyel István kényszerült visszalépésre, de azóta már jól van.

  A verseny a gyerekek számára remek felkészülési lehetőség volt a február 3-i egyéni és a február 8-i csapat megyei diákolimpiára.

Az első két helyezett csatája: Kovács Dániel és a győztes Dr. Oláh Zsigmond

Részletes eredmények:

Gyerekcsoport:
leány: 1. Holtner Amira
8 éven aluli fiú: 1. Boda Boldizsár
10 éven aluli fiú: 1. Bakos Milán, 2. Kis Attila Viktor, 3. Prepelita Kevin
11 éven aluli fiú: 1. Balogh Bertold, 2. Darvas József, 3. Rusznyák Máté

Nyílt csoport:
1. Dr. Oláh Zsigmond, 2. Kovács Dániel, 3. Görcsi Gábor, 4. Juhász Attila, 5. Patai Tamás, 6. Kormos József, 7. Kovács Rebeka, 8. Kis Viktor, ... (lásd alább)
Ezen belül: leány ifjúsági: 1. Kovács Rebeka, 2. Fenyő Blanka, 3. Kovács Veronika, 4. Oravecz Kinga
                fiú ifjúsági: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Holtner Daren, 3. Versegi Tamás, 4. Oravecz Kristóf
                legjobb nem díjas szenior: Kormos József
Családi különdíj: Balogh Bertold, Balogh László és Bakos Milán, Bakos Krisztián

Részletes táblázatok:

  Gyerekcsoport
  Nyílt csoport