Kovács Veronika újra országos dobogón

  Ezúttal Egerben rendezték meg július 23-31. között az országos korcsoportos bajnokságot, amelynek a magyar bajnoki cím mellett nem kisebb volt a tétje, mint az Európa-, illetve Világbajnokságon való indulási jog kiharcolása. A bajnokság sajátos lebonyolítású, mert csak a rangsor első tíz helyezettje jogosult indulni minden korcsoportban. Egyesületünket és egyben Nógrád megyét ez alapján egyedül Kovács Veronika képviselte a lány U16 kategóriában, méghozzá nagyszerűen, hiszen bronzérmesként fejezte be a versenyt.

  A 16 éven aluli lányoknál a tíz jogosultból csak hatan neveztek, így ebben a csoportban oda-vissza körmérkőzésre került sor. A kevés induló miatt Veronika volt a mezőny legalacsonyabb értékszámú versenyzője. Ennek ellenére is remek játékkal és győzelemmel kezdett, a 2. fordulóban viszont a mezőnyből kiemelkedő értékszámú, már női mesteri címmel rendelkező Karácsonyi Kata következett, sajnos papírforma eredménnyel. Két küzdelmes döntetlen jött, majd az első kör zárásaként egy fájó vereség.


  A talpraállás viszont gyorsan sikerült, pontosztozkodás a 6. fordulóban, majd következett a már említett első kiemelt elleni visszavágó. Remekül felkészülve, bátran és pontosan játszva sikerült fél pontot szereznie a mezőnyt végigverő ellenfelétől. A bravúros eredménytől új lendületet kapva két csodálatos partival és két győzelemmel folytatta a szintén a dobogóért küzdő riválisaival szemben, amivel az utolsó forduló előtt a 2. helyre jött fel, azaz hajszálra volt a VB vagy EB szereplés jogától. A végére azonban sajnos elfogyott az erő és egy hellyel lejjebb csúszott, de 6. helyen rangsoroltként indulva a 3. helyen végezni így is kitűnő teljesítmény.

Részletes táblázat

  Veronika ezzel megismételte a rapid országos döntőn is bravúrosnak számító dobogós helyezését, s neki köszönhetően a nógrádi versenysakkozás ismét jelezte, hogy még létezik.

  Az érdem mindenképpen főként az övé, a lelkes hozzáállásért, a sok türelemmel elvégzett munkáért, ami egyre inkább megtérülni látszik. De ne feledkezzünk meg arról a két emberről, akik ezen az úton végigvezetik: Az őt egyedül nevelő, mégis mindent biztosító édesanyjáról, Kurcsik Enikőről és a hosszú évek óta kiemelkedő szakmai munkát végző edzőjéről, Mede Istvánról. Egyesületünk szűk keretei között igyekszik segíteni a fejlődését, ami reméljük, az elkövetkező években is töretlen lesz.