Bajnokok lettünk a Heves megyei felnőtt csapatbajnokságon

Április 2-án az egri plázában rendezték meg a Heves megyei csapatbajnokság utolsó fordulóját, amelyet nagy reményekkel és két pont előnnyel vártunk. Az is nekünk kedvezett, hogy két nagy vetélytársunk, a Hatvan és a Pétervására egymás ellen mérkőzött. Ránk sem várt könnyű ellenfél a negyedik helyen álló Hevesi SE csapata személyében.

Az előjelek nem a legjobban alakultak. Betegségek és egyéb okok következtében sorba dőltek ki húzóemberek a csapatból. Legjobb ifjúsági játékosunk és egyúttal egyik legjobb idei pontszerzőnk, Kovács Veronika már előre jelezte egyéb elfoglaltságát. Először első táblásunk és egyetlen mesterünk, Görcsi Gábor betegedett meg, majd Patai Péter követte őt. Lengyel István, aki szintén versenyre kelhetett volna a legjobb pontszerzőnk címért, családban történt betegség miatt kényszerült távollétre.

 A meccset egy villámgyors döntetlennel kezdtük Lenkó Csaba részéről, majd egy óra elteltével Klenóczky Sándor követte őt egy gyorsan leegyszerűsödő állás következtében. Első győzelmünket a legutóbb újoncként bemutatkozó Darvas József szerezte, aki egyszerűen sokkal jobban sakkozott ellenfelénél. A másik ifjúságink, Kis Attila Viktor viszont kissé hátrányos állását egyetlen meggondolatlan lépéssel azonnali vesztésre rontotta. Patai Tamás kedvező állásba került, ellenfele pedig még segített is, mert egylépéses mattba lépett. Ezzel, az utóbbi félév versenysikereit folytatva, Tamás lett a csapat legjobb pontszerzője, 7-ből 5,5 ponttal. Kormos József fokozatosan túl játszotta rutintalan ellenfelét és begyűjtötte a teljes pontot. A 3-4. táblán Gallai János és Patai József nagy küzdelmet vívtak magasabb értékszámú vetélytársukkal, de sajnos ez mindkettejüknek túl nehéz feladatnak bizonyult. A második táblán Kovács Dániel egy jól sikerült felkészüléssel meglepte ellenfelét, és áthidalva a több mint 200 Élő-pontnyi különbséget, sikerült fél pontot szereznie. A legvégére a Görcsi Gábort remekül pótoló Éberth Zoltán maradt, akinek az egész mezőny legerősebb játékosa jutott. Zoltán kiválóan játszva, négy órás partiban harcolta ki a döntetlent saját maga és ezzel együtt a csapat számára is, hiszen a három győzelem, három vereség és négy döntetlen következtében 5-5 lett a meccs végeredménye.

  Már a befejezés előtt örülhettünk, hiszen a Hatvan-Pétervására meccsen már olyan állás alakult ki, hogy biztossá vált: egyikük sem előzhet már meg bennünket. A vége aztán ott is 5-5 lett, ami azt jelentette, hogy megőriztük a két pont előnyünket.
  Nyolc év elteltével sikerült megismételnünk akkori szép sikerünket, és megnyertük a Heves megyei felnőtt csapatbajnokságot!

Elől: Klenóczky Sándor, Gallai János, Éberth Zoltán
Hátul: Patai Tamás, Kormos József, Darvas József, Kis Attila Viktor, Lenkó Csaba, Kovács Dániel, Patai József
A csapat további tagjai: Görcsi Gábor, Patai Péter, Kovács Veronika, Lengyel István, Lukács László, Kis Viktor

Sajnos szponzor nélkül az előrelépésre nincs esélyünk, mint annak idején, amikor ősztől az NB2-ben folytathattuk. De megyünk tovább a saját utunkon, továbbra is törekedve a sakk népszerűsítésére és minél több gyermek tanítására.

 A mostani sikerünk a teljes csapat sikere, de természetesen most is voltak húzóemberek.
Patai Tamás lett a legeredményesebb,  7 / 5,5-el. Éberth Zoltán, aki most volt először vendégjátékosunk, az 1-2. táblán nyújtott 6 / 4,5-et, ami túlzás nélkül is nagyszerűnek nevezhető és jelentősen hozzájárult a végső győzelmünkhöz. Ugyanilyen teljesítménnyel rukkolt elő Lengyel István, aki ráadásul a legalább öt partit játszók közül egyedül maradt veretlen. Az erősorrendben feljebb tolt, 15 éves Kovács Veronika teljesítménye ( 6 / 4 ) nagyon örömteli és ígéretes. Nem hagyhatjuk ki a kiemelésből a minden meccsen a csapatot erősítő, 2-3. táblán szereplő Kovács Dánielt, aki 7 / 3,5-lel zömében magasabb értékszámú ellenfelek ellen hozott 50 százalékot. No és ott volt Görcsi Gábor, aki "megtartotta" az első táblát 4-ből 2-vel. Továbbiak a részletes táblázatokban.

Részletes táblázatok :  Chess-Results.com
                                  chess.hu