Tarjáni győzelmekkel kezdődött az idei bajnokság

A felnőtt és a serdülő csapatunk is makulátlan, a lapujtőieknek nem sikerült a rajt

Október 1-én kezdetét vette a Heves megyei felnőtt csapatbajnokság 2023-24-es szezonja. Örömteli, hogy megfordult a folyamat és a tavalyi nyolccal szemben idén tíz csapat nevezett. Visszatérve a régi szisztémához, a felnőttekkel párhuzamosan serdülő csapatbajnokság is indult, ahol szintén tíz csapat között zajlik a versengés.

A serdülőknél Nógrád megyét két csapat képviseli, az egyesületünk mellett a szintén a mi edzésünkön pallérozódó karancslapujtőiek is önálló csapatot neveztek.
A bajnokság scheveningeni rendszerben zajlik, egy napon egy 4 fős csapat egy csapattal mérkőzik, de azon belül mindenki játszik az ellenfél minden játékosával. A játékidő 2x30 perc volt, kötelező játszmaírással, ami egy remek lépcsőfok a versenysakk és a felnőtt csapat felé.
Első csapatunk a csupán a bajnokság előtt két nappal beugró Turcsányi András vezetésével elverte a Kerecsend  csapatát. Az első három kört rendre 3-1-re nyertünk, a végére itt is látszódtak a fáradtság jelei, az már 2-2 lett. Turcsányi András száz százalékot hozott, 4/4-gyel lett a csapat legjobbja. Kállay Csongor 3, Rozgonyi Ábel és Tóth Sebestyén 2-2 partit nyert. A vége 11-5 lett a javunkra.

A lapujtői fiatalok Hatvan csapata ellen kezdtek, sajnos eléggé kapkodva, rutintalanul játszottak, a végére pedig el is fáradtak. A csapatban a legkisebb, Bogár Bence tartotta a lelket, aki az első három fordulóban kitűnő játékkal szerzett 2,5 pontot, de az utolsó fordulóra neki is lemerült az elem. A többiek közül Kecskés Anna tudott egy partit nyerni, Nagy Anna Fruzsina és Medved Martin több esélyes partit is elbukva majd legközelebb próbálhat újra szerencsét. Így a meccs 12,5 - 3,5 lett a Hatvan javára.

Felnőtt csapatunk az első fordulóban a tavaly 10-0-ra elvert Egri Vasas ellen mérkőzött. Ez a meccs most sajnos másképp kezdődött, az első két órában két partit is elvesztettünk és legjobb ifi játékosunk, Kovács Veronika is döntetlenre adta egy korai hiba után. Szerencsére a csapat nagy része jobban koncentrált, több pontszerzési lehetőséget már nem adtunk az egrieknek. Kellett ehhez az is hogy az első táblára felkerült Kovács Dániel nehezebb állásból is bravúros győzelmet aratott Paál Attila ellen, míg Klenóczky Sándor egy már-már vesztettnek tűnő állást fordított meg és hozta a teljes pontot. Örömteli volt látni csapatunk nagy öregjének, a pár hónap múlva már 89 éves Gallai Jánosnak a győzelmét. A vége 7,5 - 2,5  a javunkra.

Délutánra a Andornaktálya már masszívabb ellenfélnek tűnt, még az ifjúsági táblákon is értékszámos fiatalokkal álltak ki. Bár rövid idő után kiderült, hogy az egyik táblán nem lesz játékosuk, így Kormos József játék nélkül nyert. Darvas József és Patai Tamás magabiztosan játszotta túl ellenfelét és szép győzelmet aratott. Az első négy táblán most nem termett sok babér. Kovács Dániel még egy döntetlennel ugyan megtartotta az első táblát, de kellemetlen meglepetésre a 2., 3. és 4. táblán is elbuktuk a játszmákat. A meccs megnyerését végül két partiban sikerült kiküzdeni. Kis Viktor egy sokáig kiegyensúlyozott állást tudott a maga javára fordítani. Lengyel István a tőle megszokott harcos stílusban egy - egyébként nagyon döntetlennek látszó - ellentétes színű futó+bástya végjátékban bizonyította ellenfelénél jóval nagyobb tudását. Ezzel 6-4 lett a javunkra, így két csapatgyőzelemmel kezdtük a bajnokságot.

Az első napon Patai Tamás, Kis Viktor és az ifjúsági korú Darvas József is megnyerte mindkét partiját, és Kovács Dániel első táblán szerzett 1,5 pontja is remek teljesítmény volt.

Salgótarjáni TSE - Egri Vasas SE 7,5 - 2,5
Nyert: Kovács Dániel, Gallai János, Lenkó Csaba, Patai Tamás, Klenóczky Sándor, Kis Viktor, Darvas József
Döntetlen: Kovács Veronika

Salgótarjáni TSE - Andornaktálya SE 6 - 4
Nyert: Lengyel István, Patai Tamás, Kormos József, Kis Viktor, Darvas József
Döntetlen: Kovács Dániel, Kis Attila Viktor

Folytatás mindkét bajnokságban november 12-én.