Megyei egyéni és csapat diákolimpia, 26. Gordos Rezső emlékverseny

  Február 24-én hagyományosan a karancslapujtői iskolában került megrendezésre a megyei diákolimpia, amely egyben 26. alkalommal emlékezett meg az egykori helybeli pedagógusról, Gordos Rezsőről.
  A résztvevők számán (59) sajnos érződött, hogy már szinte csak a megye észak-keleti csücskében van sakkélet, sajnos nagyon lecsökkent a képviselt iskolák száma. Már aligha remélhető, hogy a 10 évvel ezelőtti 150-200 fős versengés valaha is visszatér.

  Könyvtári kis csapatunkat mindenesetre most is szép számmal és sikeresen képviselték a gyerekek.

balról: Ferencz Ádám, Bogár Bence, Kállay Csongor, Három Mihály, Répás Balázs, Deladi Zsolt


A lány 3. korcsoportban a gagarinos Bakos Panna aranyérmes lett. Lány 5. korcsoportban a lapujtői Kecskés Anna az 1., Nagy Anna Fruzsina a 2. helyen végzett.
A legnépesebb csoportban, a 13 fős fiú II-ben Ferencz Ádám, Bogár Bence, Kállay Csongor lett a sorrend, ők mindhárman az országos döntőn is indulhatnak. A harmadikosok is a mezőny első felében zártak: Répás Balázs 5., Deladi Zsolt 6., Deladi Kristóf 7. lett. Utóbbiaknak jövőre lesz kedvezőbb a korcsoport, de az látszódott, hogy a sikeresebb szerepléshez többet kell tenni.

Bal oldalon: Tóth Szilárd, Tóth Sebestyén, Bakos Panna, Tóth Eszter, a végén félig takarva Kovács Rebeka, vele szemben Fenyő Blanka

 Fiú 3. korcsoportban Tóth Sebestyén gipszes kézzel végzett az élen, megelőzve Tóth Szilárdot.
A legrangosabb verseny talán a fiú IV-ben volt, ahol a két, már a versenysakkba is aktívan bekapcsolódó diák, Darvas József és Prepelita Kevin csatáját bezavarhatta a két korábbi többszörös megyei bajnok, Balogh Bertold és Bakos Milán, valamint a szintén nálunk edződő Rozgonyi Ábel. Végül Darvas Józsefnek sikerült a visszavágás a tavalyi vereségért és megszerezte a megyei bajnoki címet. A dobogóra még a hosszú kihagyás ellenére is remek formát mutató és a győztestől is fél pontot elcsenő Bakos Milán léphetett fel.

A fiú IV. korcsoport első 5 helyezettje (balról): 1. Darvas József, 2. Prepelita Kevin, 3. Bakos Milán, 4.Balogh Bertold, 5. Rozgonyi Ábel


  Az értékszámos fiú IV-ben Kis Attila Viktor egyedüli indulóként lett aranyérmes, és Turcsányi Andrásnak sem volt ellenfele az amatőr fiú V. korcsoportban.
A korábban a Gagarinban még nálunk edződők közül a lány V-ben az amatőröknél Tóth Eszter első lett, az értékszámosoknál Kovács Rebeka Zsófia diadalmaskodott Fenyő Blanka Panna ellenében. A fiú 6. korcsoportban Gyurcsák András 4., Tóth Bálint 8. lett.

A kötelékeinkbe tartozók, vagy korábban ide tartozottak közül az országos döntőn indulhatnak: Bakos Panna, Kecskés Anna, Tóth Eszter, Kovács Rebeka, Fenyő Blanka, Ferencz Ádám, Bogár Bence, Kállay Csongor, Tóth Sebestyén, Darvas József, Kis Attila Viktor, Turcsányi András.

Részletes táblázatok

  Március 2-án a csapat diákolimpiát rendezték meg, sajnos nagyon foghíjas mezőnnyel. Volt olyan kategória, ahol játszani sem kellett a megyei bajnoki címért.
Így járt a gagarinos felsős fiúcsapat (Kis Attila Viktor, Bakos Milán, Balogh Bertold, Tóth Sebestyén) is.
A felsős lányoknál a karancslapujtői iskola csapata (soraiban Nagy Anna Fruzsinával és Kecskés Annával) is küzdelem nélkül jutott az országos döntőbe.
Az alsós fiúknál a gagarinos és a hazaiak négyese nagy meccset játszott, végül a Bogár Bence vezette lapujtői csapat 2,5-1,5-re verte a tarjániakat (Kállay Csongor, Répás Balázs, Deladi Zsolt, Deladi Kristóf). A középiskolások versenyét az első táblán Mede Marcellt felvonultató Uzoni Péter Gimnázium nyerte a Táncsics Szakközépiskola előtt.

Cikk a diákolimpiáról a Facebook-on