Kovács Veronika bronzérmes, Darvas József 9. az országos diákolimpián

Bogár Bence 13. a fiú II. nyílt kategóriában

Április 27-28-án Budapesten zajlott az idei sakk diákolimpia országos döntője. A szokásos módon kétévenként és nemenként csoportokra bontva, ezúttal kicsit gyorsított tempóban, 2x15 perc+5mp/lépés játékidővel bonyolította le a versenyt a Magyar Sakkszövetség.

Egyesületünket többen is képviselték, elsősorban a fiúk révén.
A legkiemelkedőbb eredményt mégis, s már nem először, a versenyzői lány V. korcsoportban induló Kovács Veronika érte el, aki remek versenyzéssel a 3. helyen végzett. 4 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, azaz 7/5 a mérlege, és az ezüstérem sem volt messze, mert csak a Bucholcz-érték döntött az azonos pontszámú vetélytársa javára. Az ugyanitt induló két korábbi játékosunk, Fenyő Blanka és Kovács Rebeka 3 ponttal 16., illetve 2 ponttal 17. lett.

A bronzérmes Kovács Veronika

Darvas József is a top 10-ben végzett

Kitűnően szerepelt Darvas József az amatőr fiú IV. kategóriában, ahol 4 pontot szerezve lett 9. helyezett. Jobb hajrával lehetett volna ez még szebb is, hiszen az 5. fordulóban a későbbi bajnokkal is döntetlent játszott.

 Az 50 százaléktól csak fél ponttal elmaradva egyaránt 3-3 ponttal zárt, és ezáltal elmondható, hogy jól helytállt a lány IV-ben Kecskés Anna (16. hely), a lány V-ben Tóth Eszter Petra (11.hely) és a fiú V-ben Turcsányi András (21. hely).

  Bogár Bence: reményteljes szereplés

 

 

  A Fiú II. korcsoportban nyílt versenyt rendeztek, itt még nem volt szétválasztva a versenyzői és az amatőr kategória. Ennek köszönhetően igen népes mezőny, összesen 60 fő volt ebben a csoportban.

Megyénket itt hárman is képviselhették, közülük ketten, a karancslapujtői Bogár Bence és a salgótarjáni Kállay Csongor a mi versenyzőnk, de Ferencz Ádám is látogatta az edzéseinket korábban. Közülük Istvanovszki Martin FIDE-mester tanítványának, Bogár Bencének sikerült legjobban a verseny, aki 7/4,5-et gyűjtve a 13. helyet érte el. Ferencz Ádám 50 százalékos teljesítménnyel a középmezőnyben (28. hely) végzett. Kállay Csongornak 2 pontot sikerült szerezni, ami sajnos, csak az 55. helyhez lett elég.

  Bence teljesítményéről még el kell mondanunk, hogy a zömében egy évvel idősebbek között versenyzett, a vele egy idősek közül mindössze hárman előzték meg. Tehetsége mellett az aktív sakktanulásnak köszönhetően nagyon gyorsan fejlődik és ha kitartása is lesz, akkor reményteljes jövő előtt áll.

 

 

Nem sikerült jól a verseny fiú III-ban Tóth Sebestyénnek, aki 2 ponttal a 25. lett, s még kevésbé Kis Attila Viktornak, aki a már jóval erősebb fiú IV. versenyzői kategóriában 1 ponttal a 42. helyen zárt. Mindkettejüknek az is nehezítette a versenyt, hogy a mezőny nagyobb része egy évvel idősebb volt náluk. Jövőre ugyanebben a korcsoportban nagyobb eséllyel indulhatnak.
Oka senkinek nincs az elkeseredésre, hiszen egy országos döntőn képviselték iskolájukat és megyénket és az ellenfelek szintén más megyék és a főváros legjobbjai voltak. Teendő még van, már most el kell kezdeni a felkészülést a jövő évi megmérettetésre.

Részletes táblázatok nyílt és versenyzői I-VI. korcsoport

Részletes táblázatok amatőr III-VI. korcsoport