Tíz éves lett a Tarján Kupa versenysorozatunk

Görcsi Gábor FIDE mester és Darvas József a 27. versenyünk csoportgyőztesei

  Május 25-én a megyei könyvtár klubtermében rendeztük meg 27. alkalommal a Tarján Kupát. A 2014-ben indított sorozatunk így már tíz éves lett, s bár a helyszínt már többször kellett változtatnunk, a régi résztvevők közül is sokan hiányoznak már, a gyerekcsapat is - értelemszerűen - lecserélődött, azért a törzstagjaink most is ott voltak.

  A verseny a megszokott módon két csoportban, 7 fordulós svájci rendszerben, 2x15 perces játékidővel lett meghirdetve. A kora nyári idő és a szezonvég megmutatkozott a létszámon, ami most nem fenyegetett rekordot dönteni. A nyílt csoportban így is 18-an lettek, a gyerekcsoport viszont többek váratlan távolmaradása következtében csupán nyolc fős lett, ők végül körmérkőzést játszottak.

  A gyerekcsoportban a már a felnőttcsapatban is helyet kapott Darvas József indult esélyesként, és bár több partija sem volt egyértelmű, végül százszázalékos teljesítménnyel nyerte a csoportot. A 10 éves Bogár Bence is csupán a bajnok ellen vesztett pontot, az idősebbeket is legyőzve lett második. A két legkisebb, Tóth Abigél és Hegedűs Koppány először vettek részt versenyen, egyelőre kevesebb sikerrel, de biztató küzdeni akarással.

  Az "A" csoportban a két FIDE mester, Mede István és Görcsi Gábor rangot adott a versengésnek, de rajtuk kívül is voltak jó sakkozók, kik vagy rutinjuknak, vagy épp a fiatalságukban rejlő erőnek köszönhetően jelentettek még a mestereknek is komoly ellenfelet. Ki kell emelnünk a mezőnyből egy nagy visszatérőt. Gyerekcsoportunk korábbi többszörös győztese, Mede Marcell több év kihagyás után volt itt köztünk ismét, s mivel az évek telnek, ezúttal már a felnőttekkel mérte össze a tudását. A verseny kellemes meglepetése volt a betegségéből felépülő Patai Péter kiváló játéka, amivel még korábbi mesterét, Mede Istvánt is megadásra kényszerítette, ami valószínűleg a nap legváratlanabb eredménye volt. A versengés igen izgalmasan alakult, az utolsó forduló előtt Mede István fél pont hátránnyal volt az öt pontos Görcsi Gábor és Patai Péter mögött. Utóbbi - a mezőny legmagasabb Bucholcz értékével - talán el is fáradt és döntő hibát vétett Lenkó Csaba ellen, viszont Gábor is csak remizett Patai Tamás ellen. A Kovács Dániel - Mede István rangadót utóbbi megnyerte, így pontegyenlőség lett az élen. A Bucholcz számítás Görcsi Gábornak kedvezett, ő lett a 27. Tarján Kupa bajnoka.
  Meg kell még említenünk a 90. évében járó Gallai János - már meglepetésnek aligha mondható - újabb nagyszerű szereplését: 4,5 ponttal a dobogósok mögött, a 4. helyen fejezte be a versenyt. Lenkó Csaba és Patai Tamás jól hajrázva végzett az 5., illetve 6. helyen.

A kép bal oldalán: a győztes, Görcsi Gábor, mellette Patai Péter és Mede István, jobb szélen a balszerencsésen versenyző Kovács Dániel

 Az ifjúsági különdíjat Mede Marcell magabiztosan nyerte Varga Levente ellenében. A családi különdíj viszont megint csak izgalmakat rejtett, a vége előtt eggyel még a Bogár Sándor, Bogár Bence páros vezetett egy ponttal. Mede István és Marcell az utolsó körben duplázott és utolérte őket, így a két páros épp holtversenyben, megosztva kapta a különdíjat. 

A családi díjasok: Bogár Sándor és Mede István két tehetséges fiatallal, Bogár Bencével és Mede Marcellel.

 

Részletes eredmények.

Gyermekcsoport:
9 éven aluliak: 1. Hegedűs Koppány, 2. Tóth Abigél
12 éven aluli fiúk: 1. Bogár Bence, 2. Tóth Sebestyén
15 éven aluli lányok: 1. Kecskés Anna, 2. Nagy Anna Fruzsina
15 éven aluli fiúk: 1. Darvas József, 2. Solyom Robin

Nyílt csoport:
1. Görcsi Gábor 5,5 pont, 2. Mede István 5,5 pont, 3. Patai Péter 5 pont, 4. Gallai János, 5. Lenkó Csaba, 6. Patai Tamás 4,5-4,5 pont, 7. Kovács Dániel, 8. Berta István 4-4 pont, ...

Táblázatok:
Gyermekcsoport
Nyílt csoport