Májusi éremeső a Gagarinban a tavaszi háziversenyünkön

  Május 6-án rendeztük a tanév 3. háziversenyét a Gagarin Sakk-klubban. Az elején szűk létszámmal indultunk, az elsősök mellett még többen is csak a 2. fordulóra futottak be. Két csoportban összesen 25-en mégiscsak összegyűltek, annak ellenére, hogy néhány, már törzstagnak számító gyermek is távol maradt a versenyünktől. 

  A nagyok csoportjában mindössze hatan jöttek össze, így körmérkőzésre került sor. Nagy meglepetés nem született, a szűk, de közel sem gyenge mezőnyben Kovács Dániel csak egy fél pontot veszítve lett első, de a mögötte végző Klenóczky Dániel is veretlen maradt 3 győzelemmel és 2 döntetlennel. Lőrik Gergő nem tudta megismételni a téli háziversenyen nyújtott nagyszerű teljesítményét, Versegi Tamásnak viszont nincs oka szégyenkezni, hogy nem tudta megelőzni a már rutinosabbnak számító, kizárólag versenysakkozó ellenfeleit. Bíró Máté és Patai Péter ezúttal nem tudott pozitív meglepetést okozni, játékukból hiányzott a pontosság.

 Az alsósok végül 19 fős csoportjában a végső győzelemre is esélyes Vágvölgyi Ádám és Kasléder Dávid a sors szeszélye folytán már az első fordulóban megmérkőzött egymással. Ádám nyert és ezután már nem is volt olyan ellenfele, aki komolyabban meg tudta volna szorongatni. Játékának még sokat kell tisztulnia, de fejlődése egyre erőteljesebb, reméljük a nyár nem fog ebben törést okozni. Dávid is leküzdötte kezdeti elkeseredettségét és a végén a várakozásnak megfelelően a 2. helyre futott be. Ha már Ádám fejlődését dicsértük, akkor nem lehet szó nélkül hagyni Fenyő Blanka előretörését sem. A sikeres diákolimpia óta is sokat fejlődő pici lányka pénteki játékát látva akár az egyik nagy tehetségünkké is kinőheti magát. Jól szerepelt Lőrik Tímea és Deák Dominik is, utóbbira hasonló lehetne igaz, mint Blankára, ha több versenyen venne részt. Az elsősök között is voltak már olyanok, akik kellemetlen perceket okoztak az idősebb ellenfeleiknek, közülük leginkább Szviták Máriót lehet kiemelni. No és említsük meg legifjabb résztvevőnket, az óvodás Balogh Bertoldot. Érdeklődése és tehetsége a sakk iránt már megvan, sokat fog jelenteni számára, ha iskolás lesz és megtanulja majd, hogy arra koncentráljon, amit csinál. 

  A 6 forduló után igazi éremeső hullt a gyerekekre, szinte alig volt olyan, aki a korcsoportonkénti és nemek szerinti értékelésben lemaradt volna a dobogós helyekről. S kapott persze mindenki oklevelet és csokit, így alig volt olyan, aki nem vidám arccal indult volna hazafelé.

Korcsoportonkénti eredmények:
 Óvodás: 1. Balogh Bertold
 1. oszt. leány: 1. Péter Rozina
 2. oszt. leány: 1. Fenyő Blanka, 2. Tóth Eszter, 3. Kovács Veronika, 4. Kovács Rebeka
 3-4. oszt. leány: 1. Lőrik Tímea
 1. oszt. fiú: 1. Szviták Márió, 2. Szabó Marcell, 3. Rusznyák Máté, 4. Oláh Károly Milán, 5. Murár Balázs, 6. Al-Maktari Mohamed
 2. oszt. fiú: 1. Deák Dominik, 2. Kovács Bendegúz
 3. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
 4. oszt. fiú: 1. Kasléder Dávid, 2. Tóth Bálint
 5. oszt. fiú: 1. Ottmár Dániel

 8.oszt. : 1. Bíró Máté, 2. Versegi Tamás
"Senior" (volt gagarinos): 1. Kovács Dániel, 2. Klenóczky Dániel, 3. Patai Péter, 4. Lőrik Gergő

Az alsós csoport teljes végeredménye

Háziverseny a csapat diákolimpia előtt

  Egy nappal a megyei csapat diákolimpia előtt, február 26-án rendeztük meg téli háziversenyünket, amelyen - néhány külsős taggal kiegészülve - 32 ifjú sakkozó vett részt. 

A verseny három csoportban zajlott. A legtöbben a 2-4. osztályosok voltak, akik 16 fős csoportot alkottak. Főként itt volt nagy versengés, hiszen a másnapi csapatok elosztása is volt a tét. Az elsősök heten, a volt gagarinosok kilencen voltak. Az elsősök és az alsósok csoportját is külső tag nyerte, méghozzá százszázalékosan az óvodás Balogh Bertold, illetve a harmadikos Valkár Zétény személyében. A nagyok versenyében meglepetés volt Lőrik Gergő diadala Kovács Dániel ellen, és végső győzelme is.

 Részletes eredmények:

elsősök: 1. Szviták Márió, 2. Péter Rozina, 3-4. Szabó Marcell, Rusznyák Máté, 5. Al-Maktari Mohamed
külsős kicsi: 1. Balogh Bertold, 2. Duleda Norbert
2. oszt. leány: 1. Kovács Veronika, 2. Tóth Eszter, 3-4. Fenyő Blanka, Kovács Rebeka
3-4. oszt. leány: 1. Lőrik Tímea, 2. Porok Linda
2-3. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Büki Marcell, 3. Deák Dominik, 4. Puskás Bálint
4. oszt. fiú: 1. Gyurcsák András, 2. Tóth Bálint, 3. Bíró Dániel, 4. Balogh Bálint, 5. Kasléder Dávid
külsős 2-4.oszt. : 1. Valkár Zétény
5-8.oszt. leány: 1. Lőrik Kitti
5-8.oszt. fiú: 1. Bíró Máté, 2. Dobos Zétény, 3. Versegi Tamás
"Senior": 1. Lőrik Gergő, 2. Kovács Dániel, 3. Patai Péter, 4. Klenóczky Dániel, 5. Torák Kristóf

Őszi háziverseny

  November 6-án rendeztük meg a Gagarin Sakk-klub háziversenyét. 34 fiatal sakkpalánta 3 csoportban kezdte a versenyt, de az először versenyző elsősöket sajnos idő előtt elkezdték hazavinni, így ebben a csoportban lehetetlenné vált a párosítás, így az eredményhirdetés is. Most először történt ilyen, aminek fő oka valószínűleg a hirtelenjében történt meghirdetés volt.
  Az alsósok csoportjában nagy csata folyt az első helyért, a végig vezető és nagyszerűen játszó Kasléder Dávid az utolsó fordulóban botlott Balogh Bálint ellen, s a nevető harmadik, Bíró Dániel előzött jobb Bucholcz értékkel. 
  A felsős/volt gagarinos csoportban a papírforma érvényesült, bár a kisebbek egy-két partit csak a rutintalanságuk miatt buktak el az idősebbek ellen.

Eredmények:

2.oszt. leány: 1. Kovács Veronika, 2. Kovács Rebeka, 3. Fenyő Blanka
3.oszt. leány: 1. Porok Linda
2.oszt. fiú: 1. Deák Dominik, 2. Kovács Bendegúz
3.oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Büki Marcell, 3. Puskás Bálint
4.oszt. fiú: 1. Bíró Dániel, 2. Balogh Bálint, 3. Kasléder Dávid, 4. Gyurcsák András, 5. Tóth Bálint
Részletes táblázat

felsősök: 1. Bíró Máté, 2. Dobos Zétény, 3. Versegi Tamás
volt gagarinos: 1. Kovács Dániel, 2. Patai Péter, 3. Klenóczky Dániel
 

Tavaszzáró háziverseny

  Május 29-én rendeztük a Gagarin Iskolában a tanév utolsó háziversenyét, amely hagyományosan az iskolai bajnokság is. 

Különböző okokból többen is hiányoztak, de így is két csoportban összesen 24-en mérkőztek meg a sok-sok éremért, oklevélért és csokiért. A tanév vége felé már nem meglepő, kicsit zajos hangulatban folyt a verseny, amelynek színvonalát emelte, hogy a tavalyi országos 7. helyezett csapatból hárman is visszalátogattak volt iskolájukba a versenyzés kedvéért. Emellett volt egy külsős tagunk is Mede Marcell személyében, aki a kisebbek csoportjában "udvarias" vendéglátókra talált. Övé volt a nap egyetlen százszázalékos teljesítménye, bár a nagyok csoportjában Klenóczky Daninak is megvolt erre az esélye, de az utolsó fordulóban már döntetlenre adta a számára tét nélküli partit. Ki kell emelnünk, hogy 8 kislány is részt vett a versenyen, ami a teljes mezőny egyharmada, ez alighanem egyéni rekordunk a mindig nagy fiútöbbséggel zajló versenyeinken.

 Részletes eredmények:   (az első helyezettek iskolai bajnokok)

1. oszt. leány: 1. Kovács Veronika, 2. Tóth Eszter, 3. Fenyő Blanka, 4. Kovács Rebeka
2. oszt. leány: 1. Porok Linda, 2. Vojtkovszky Hedvig
3. oszt. leány: 1. Lőrik Tímea, 2. Tóth-Kovács Lilla
1. oszt. fiú: 1. Deák Dominik, 2. Kovács Bendegúz, 3. Czimer Dávid, 4. Friesz Edvin
1. oszt. fiú "vendég": 1. Mede Marcell
2. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
3. oszt. fiú: 1. Bíró Dániel, 2. Kasléder Dávid, 3. Tóth Bálint, 4. Siba Dániel, 5. Bagyal Márk
4. oszt. fiú: 1. Kazinczy Levente
5-8. oszt. fiú: 1. Versegi Tamás
volt gagarinosok ("senior"): 1. Klenóczky Dániel, 2. Gyetvai Izsák, 3. Baranyi Levente

 Eredménytáblázatok:
    kicsik
    nagyok

 

Klenóczky Dani és a Kovács testvérek sikere

 Május 23-án Balassagyarmaton rendezték az V. Gál Gábor emlékversenyt, ahol csapatunkat többen is képviselték. Díjazottak lettek a Kovács testvérek: Zsolt a 6., Dani a 8. helyen végzett a közel 40 fős, mestereket is felvonultató mezőnyben. Kellemes meglepetés volt Klenóczky Dani szereplése, aki rangsorolva csak a mezőny második felében volt, de a végén a 9. helyen végzett úgy, hogy az utolsó fordulóban a végső győztes, szintén tarjáni Istvanovszki Martin ellen játszott döntetlent az 1. táblán. Patai Péter 50 százalékos szerepléssel a 19. helyre futott be.

Május utolsó hétvégéjén rendezték Egerben az Agria Park Sakkfesztivált. A FIDE értékszámosok számára lezajlott rendezvényen Kovács Dani is jelen volt és 7/4,5 ponttal veretlenül a 7. helyen végzett. Élő-pontjait 30-cal gyarapította, ami rá is fért már Danira. A nógrádmegyeri Görcsi Gábor a 3. helyet szerezte meg.

  Az egyéni szereplésekhez gratulálunk a csapat nevében!  

Most is népszerű volt a háziversenyünk

Két részletben, 3 csoportban, a betegségek ellenére is összesen 32 résztvevővel zajlott le téli háziversenyünk. Mindhárom csoportban akadt egy-egy kimagasló eredmény. Az 1-2. osztályosok csoportjában mesterünk szépreményű kisfia, Mede Marcell, a középső csoportban Lőrik Kitti, a Bíró Mátéval kiegészített senioroknál pedig Patai Tamás nyert százszázalékos teljesítménnyel.
A gyerekek nagy örömére ismét sok korcsoportban hirdettünk győztest.
Részletes eredmények:

1. oszt. leány: 1. Kovács Veronika, 2. Tóth Eszter Petra, 3. Fenyő Blanka
1. oszt. fiú: 1. Mede Marcell, 2. Kovács Bendegúz, 3. Deák Dominik, 4. Czimer Dávid, 5. Grónás Bence
2. oszt.: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Porok Linda, 3. Vojtkovszky Hedvig
3. oszt. leány: 1. Lőrik Tímea, 2. Tóth-Kovács Lilla
3. oszt. fiú: 1. Gyurcsák András, 2. Kasléder Dávid, 3. Bíró Dániel, 4. Siba Dániel, 5. Tóth Bálint, 6. Tóth Máté Balázs
4. oszt. fiú: 1. Zeke Martin, 2. Horváth Gergő, 3. Torák Martin, 4. Kazinczy Levente, 5. Oláh Márk
5-8.oszt. leány: 1. Lőrik Kitti 
5-8. oszt. fiú: 1. Versegi Tamás
5-8. oszt. "profi": 1. Bíró Máté
Senior: 1. Patai Tamás, 2. Patai Péter, 3. Klenóczky Dániel, 4. Kovács Dániel, 5. Gyetvai Izsák

Kicsik nagy csatája a novemberi háziversenyünkön

 A pásztói versenyen viszont a felnőtt csapattagjaink vitézkedtek.


November 7-én és 21-én, 3 csoportban rendeztük meg az idei tanév első Gagarin háziversenyét, amelyen rekord közeli létszám, összesen 33 gyerek vett részt. 10 kategóriában hirdettünk győztest, így valódi éremeső hullott a gyerekek nyakába. No és persze senki sem távozhatott oklevél és csoki nélkül. Mindhárom csoportban akadt kiemelkedő teljesítmény. A legkisebbeknél (1-2.oszt.) Mede Marcell, a legnagyobbaknál Kovács Dániel maradt százszázalékos. A 3-7. osztályosok versenyében Bíró Máté nyert magabiztosan, de azért Dobos Zétény elvett tőle egy fél pontot.

Részletes eredmények:
1. oszt. leány: 1. Tóth Eszter Petra, 2. Kovács Veronika, 3. Fenyő Blanka
1. oszt. fiú: 1. Mede Marcell, 2. Czimer Dávid, 3. Deák Dominik, 4. Kovács Bendegúz, 5. Friesz Edvin
2. oszt. leaány: 1. Porok Linda, 2. Vojtkovszky Hedvig
2. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
3-4. oszt. leány: 1. Tóth-Kovács Lilla
3. oszt. fiú: 1. Balogh Bálint, 2. Tóth Bálint, 3. Siba Dániel, 4. Tóth Máté 
4. oszt. fiú: 1. Zeke Martin, 2. Horváth Gergő, 3. Torák Martin, 4. Kazinczy Levente, 5. Ormai Soma  
5-7. leány: 1. Lőrik Kitti
5-7. fiú: 1. Bíró Máté, 2. Dobos Zétény, 3. Ágasvári Gáspár Benedek, 4. Versegi Tamás, 5. Tankó Bálint 
"Nagyok": 1. Kovács Dániel, 2. Gyetvai Izsák, 3. Klenóczky Dániel, 4. Lőrik Gergő, 5. Patai Péter, 6. Baranyi Levente

 November 22-én Pásztón rendezték meg a megyei rapidbajnokságot, valamint a gyermek sakkfesztivált. Sajnos, ez utóbbit most a Gagarinosok elhanyagolták, pedig nagy létszámú gyerekmezőnyt szervezett Vajda Albert. Így sem maradtunk siker híján, mert sakkedzőnk kisfia, Mede Marcell a 2006.01.01. után születettek versenyét pontveszteség nélkül (7/7) nyerte meg. Reméljük, rövidesen egyesületünk játékosai között tudhatjuk az ifjú reménységet.
A 29 fős felnőtt mezőnyben viszont többen is képviselték a tarjáni csapatot. Első, s ezzel megyei bajnok lett a pásztói NB II-es, valamint a mi megyei csapatunkat is erősítő Bohati Tamás. Egyesületünk elnökségi tagja, sakkedzőnk, Mede István lett az ezüstérmes, fiatal versenyzőnk, Kovács Dániel pedig a bronzérmet hozta el. Csapatunk legrutinosabb tagja, Tóth Pál az 5. helyre futott be, Frink Szabolcs a 6., Frink Ferenc a 9. , Patai József 12., Szarvas Sándor 13. lett. Két ifjúsági versenyzőnk is jól helyt állt az erős mezőnyben: Patai Péter a 11., Klenóczky Dániel a 18. lett.

Reméljük, a két verseny résztvevői közül sokat viszontlátunk november 29-én az V. Tarján Kupán.

Gagarin háziverseny és Tarján Kupa volt a hétvégén

Június 6-án rendeztük az idei tanévet lezáró háziversenyünket, ami egyben az iskolai bajnokság is volt. A különféle események és elfoglaltságok miatt évek óta a legalacsonyabb létszámmal zajlott a versenyt, de még így is közel 20 gyerek mérkőzött meg egymással korosztály szerint két csoportban. A nagyobbak versenyében Patai Péter, a kisebbeknél Dobos Zétény maradt 100 %-os, győzteseket azonban sokkal több korcsoportban hirdettünk.

1-2. oszt, pici leány: 1. Tóth-Kovács Lilla, 2. Lőrik Tímea, 3-4. Tóth Eszter, Vojtkovszky Hedvig
3-4. oszt. leány: 1. Sütő Rebeka
5-8.oszt. leány: 1. Lőrik Kitti

1. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
2. oszt. fiú: 1. Gyurcsák András, 2. Bíró Dániel, 3-4. Tóth Bálint, Kasléder Dávid
3-4. oszt. fiú: 1. Tankó Bálint
5. oszt.: 1. Dobos Zétény
6-7. oszt. fiú: 1. Lőrik Gergő, 2. Bíró Máté
8. oszt. fiú: 1. Patai Péter, 2. Gyetvai Izsák
senior:  1. Kovács Dániel

Két napra rá, vasárnap a III. Tarján Kupát rendeztük, s sajnos itt sem volt tolongás. Azzal már nem tudok újat írni, hogy több rutinos tarjáni vagy környéki sakkozó számára semmit nem jelent a versenyünk és nem számít az annak szervezésére fordított energiánk sem. Ezúttal viszont azok is cserbenhagytak bennünket, akikre úgy gondoltuk, hogy mindig számíthatunk. Nem jött a felmentő sereg máshonnan sem, mint a korábbi két versenyen (Pásztóról, Nógrádmegyerből, Balassagyarmatról), köszönhetően a versenyünk kiírása után ugyanerre a napra meghirdetett hatvani versenynek is. 
Mindezek mellett is végül 14 indulóval egy egy csoportos, jó hangulatú versenyt rendeztünk. Akik eljöttek, nem bánták meg, s jelenlétükkel igazolták, hogy Tarján környékéről is össze tudunk jönni annyian, hogy ne maradjon a város sakkverseny nélkül. Ketten is veretlenek maradtak, Kovács Dani 2, Tóth Pali bácsi 4 döntetlent engedélyezett ellenfeleinek, de egyiken sem találtak legyőzőre. A legjobb ifjúsági versenyzőnk, Patai Péter ezúttal is jó formában játszott, Kovács Zsolt legyőzésével egy nagy skalpot is begyűjtött a versenyen. Szépen fejlődik Bíró Máté és Lőrik Gergő játéka is, ők már a felnőttek ellen is nagy csatákat vívtak. Először jött el versenyünkre Vágvölgyi Ádám, aki számára szép jövőt remélünk a sakk terén is.

Köszönet azoknak, akik eljöttek, várunk benneteket legközelebb is!

Eredmények:
U14 leány: 1. Lőrik Kitti
U9 fiú: 1. Bíró Dániel, 2. Gyurcsák András, 3. Vágvölgyi Ádám
U12 fiú: 1. Tankó Bálint
U14 fiú: 1. Lőrik Gergő, 2. Bíró Máté, 3. Lenkei Szabolcs
U18 fiú: 1. Patai Péter
Felnőttek: 1. Kovács Dániel, 2. Tóth Pál, 3. Patai Péter, 4. Kovács Zsolt, 5. Szarvas Sándor, 6. Patai József