Frink Ferenc senior kategóriában 4. lett az országos villámbajnokságon

  A december végén megrendezett Magyar Felnőtt Villám és Rapid Bajnokságon egyesületünket rutinos mesterünk, Frink Ferenc képviselte, méghozzá remekül.
  A 11 fordulós villámbajnokságon 6 pontot szerzett a rengeteg mestert - köztük nagymestereket is - felvonultató mezőnyben. Ez a teljesítmény hajszál híján a senior kategória dobogós helyét jelentette számára. A kategóriát Faragó Iván nagymester nyerte Rigó János nemzetközi mester előtt 6,5 ponttal, míg a 3. helyre befutó Szalánczy Emil nemzetközi mesternek Frink Ferenchez hasonlóan 6 pontja lett, de a Bucholz számítás sajnos nem a mi mesterünknek kedvezett. Az eredmény értékét az is növeli, hogy a 6 pont begyűjtéséhez kellett Rigó János, valamint két 2300 Élő-pont közeli FIDE-mester, Szamosközi Gábor és Radnai Ádám skalpja is. Összesen 7 mester ellen játszott, köztük Varga Zoltán nagymesterrel is.

  Rapid kategóriában is jól szerepelt, 4 pontot szerzett a 9 fordulóban, de itt senior kategóriában is távolabb volt az érmes helyektől.

  Nógrád megyét még ketten, Görcsi Gábor és Vajda Albert képviselték, ők Frink Ferenc mögött végeztek. 

Szimultán negyven résztvevővel a Gagarinban

  Október 16-án délután a Gagarin Iskolában (SÁIK Székhelyintézmény) rendeztük meg Mede István szimultánját, amelyet elsősorban a diákok és a szülők részére hirdettük meg.

40 táblához rendeztük be az iskola auláját, végül 41 táblát raktunk fel, s - főként a gyerekek jóvoltából - egy sem maradt üresen, mikor rövid megnyitó után Mede István FIDE mester, okleveles sakkedző elindult az első körre, hogy minden táblán megtegye a nyitólépést.

A gyerekek többsége most vett részt először szimultán rendezvényen, mégis meglepő fegyelmezettséggel várták, amíg a következő lépésre sor kerül. Néhányuk számára sajnos gyorsan véget ért a játszma, de még a legkisebbek között is akadtak olyanok, akik türelmesen gondolkodva próbálták elhárítani a mester támadásait.
 Az igen határozottan játszó Bíró Máté szerezte a mester ellen az első győzelmet, s Kovács Dániel is kedvező állásban adta döntetlenre a partiját. Lőrik Gergő és Klenóczky Sándor is mattra állítással próbálkozott és a már sokadszor körbejáró, fáradó mester el is nézte mindkettőt. Klenóczky Dániel szép játékkal szerezte meg a teljes pontot, Mede Marci pedig a kitartásának köszönhette győzelmét. A többi táblán a mester diadalmaskodott, de nem volt mind sima játszma. Dobos Zétény egészen a gyalogvégjátékig tartotta állását, a legvégére maradó Patai Péter pedig megegyezhetett volna a döntetlenben, de nem tette, az egy-egyben játékban viszont már alulmaradt. A legkisebbek közül ki kell még emelni a másodikos Kovács Rebekát, aki majdnem a szimultán végéig ellenállt.    

   Összesítésként elmondhatjuk, hogy Mede István a 41 játszmából 35-öt megnyert, 5-öt vesztett, s egy végződött döntetlennel. Az esemény végig sportszerű légkörben, jó hangulatban zajlott.
  Ezúton mondunk köszönetet az egyesület nevében mesterünknek, aki vállalta a szimultán megtartását, valamint az iskola vezetésének a hely és a berendezés rendelkezésünkre bocsátásáért.
  

Frink Ferenc senior európabajnoki ezüstérmes

  A 2014-es sakk egyéni európai blitz (gyors) és rapid bajnokságot Wroclawban rendezték meg december 19-21 között. Nógrád megyét hárman képviselték, Egyed András és Frink Ferenc FIDE-mesterek Salgótarjánból és Tódor Sándor Pásztóról. A blitz -versenyen Egyed András 13 ponttal a 141., Frink Ferenc 11,5 ponttal a 260. lett a több, mint 600 induló között.
  A csapatunkat erősítő két mester a rapidversenyen is kitűnően szerepelt: Egyed András 7 ponttal a 146., Frink Ferenc 6,5 ponttal a 172. helyen végzett. Ez utóbbi eredménnyel Salgótarján sakkikonját a senior versenyzők közül csak egyetlen nagymester vetélytárs tudta megelőzni, amivel mesterünk különdíjas lett: a senior kategóriában a dobogó 2. fokára állhatott. Gratulálunk!

Patai Péter 9. a Bódi Tamás emlékversenyen 

December végén Egerben rendezték meg az I. Bódi Tamás emlékversenyt, amelyet a közelmúltban elhunyt megyei sakkelnökünk emlékére rendeztek. Csapatunkat sajnos csak négyen képviselték.
Kovács Dániel és Lipcsei Ádám mellett a két ifi, Patai Péter és Klenóczky Dániel is a felnőtt csoportot választotta a gyerek helyett. Ez utóbbit egyébként a szintén nógrádi Görcsi Gábor nyerte. A felnőtt csoportban Patai Péter 4,5 ponttal 9. lett a 42 fős mezőnyben. Kovács Dani 3,5 ponttal 20., Lipcsei Ádám 3 ponttal 26., Klenóczky Dani 2,5 ponttal a 32. helyen zárt. Peti teljesítménye dicséretes, Ádám viszont - csapatunkhoz méltatlanul - ismét nem fejezte be a versenyt. A két Dani nagyjából az elvárhatót hozta. Sok sikert a fiataloknak a folytatáshoz!

 

Klenóczky Dani sikere a Jászfény Kupán

Október 25-én rendezték az V. Jászfény Kupa gyermek és ifjúsági sakkversenyt Jászfényszaruban.
A versenyen több mint 80 gyermek vett részt, a mezőny számottevő része már versenyszinten is sakkozó gyerekekből állt.
Nógrád megyét 3 salgótarjáni nagyfiú képviselte az V. korcsoportban. Mindhármuk szereplése jól sikerült, közülük is kiemelkedett Klenóczky Dani, aki 3 forduló után pontelőnnyel, százszázalékosan vezette a mezőnyt, végül a 7 játszmából ötöt megnyerve, az 1. helyezettel azonos pontszámmal, csak rosszabb Bucholz-értékkel szorult a 2. helyre a több, mint 250-nel magasabb értékszámú ellenfele mögött. Csak fél ponttal szerzett kevesebbet tőle Patai Peti, aki ugyancsak a kisebb Bucholz-érték miatt maradt le a dobogóról, s 4. lett. Egyesületünk 3. képviselője Gyetvai Izsák volt, akinek szintén voltak éremesélyei, de az utolsó fordulóban éppen Dani ellen vesztette el ígéretes állását. Így ő a 6. helyre futott be.
Mindhárman tárgyjutalommal és oklevéllel távoztak a versenyről, eredményükhöz gratulálunk!  

Gyászol Heves és Nógrád megye sakkvilága

   Bódi Tamás   (1970-2014)

Nógrád megye Sakkszövetségének elnöke, oly sok verseny szervezője és lebonyolítója végleg elhagyott bennünket.

A sakkért élt, a sakknak szentelte kegyetlenül rövid életét. Hatalmas űrt hagyott maga mögött.

Jellegzetes mosolyával, mindig vidám arcával őrizzük meg emlékét örökre.

 

Elballagott az ARANYGENERÁCIÓ

Búcsúzott a Gagarintól a négyszeres megyebajnok társaság

2014. június 13. Ballagás a Gagarinban. A többszörös megyei bajnok sakkcsapat számára a búcsú és az elválás pillanata.

6 évvel ezelőtt kezdődött, számomra mintha most lenne, amikor lelkes szülőkként elindítottuk az iskolai sakk-klubot azzal a reménnyel, hogy pár gyerekkel megszerettessük a sakkot. Ők voltak az elsők, akik együtt jöttek, a többi évfolyamról elszórtan jött 1-1 gyerek. És belőlük csapat, nagy csapat lett. 

Másfél év kellett, míg eljutottak az első megyei diákolimpiára, ahonnan azonnal ezüstéremmel távoztak és holtversenyes 1-2.-ként az országos döntőben találták magukat, ahol 30 csapatból a 19. helyet megszerezve boldogan jöhettek haza. Aztán ötödikes korukban - dacára az idősebb ellenfeleknek, s köszönhetően Mede István hatékony oktatásának - magabiztosan nyerték a felső tagozatosak megyei csapat diákolimpiáját, idén márciusban pedig már zsinórban negyedszer tették mindezt. Teljesítményükre az országos diákolimpián tavaly elért 10. hely után az idei (peches!) 7. hellyel tették fel a koronát, amely az utóbbi években a nógrádi csapatok által elért legjobb eredmény.
S hogy e korosztályban nem csupán 2-3 jól sakkozó gyerekről van szó, azt mutatja a 4 csapat aranyérem mellett a "B" csapat két megyei ezüst és egy bronzérme is. Tegyük azért hozzá, hogy az utóbbi két évben a sikereknek részese volt a tőlük 2 évvel fiatalabb Lőrik Gergő, Bíró Máté és Miskolczi Nemere is.

 A képen balról jobbra: Kelemen Marcell, Klenóczky Dániel, Baranyi Levente, Tóth Valter, Patai Péter, Gyetvai Izsák, Sütő Martin 

        
Még ötödikesként, útban az első aranyérem felé                                      Somoskői Soma (jobbra) a közös fotót lekéste, de Peti megvárta  

 A '99-es korosztály:

   Baranyi Levente, aki ha sakkozik, hetekig nem kell a körmét vágnia. Néha hosszú időre eltűnik, majd felbukkan és mindenkitől lelkesebben és izgulósabban játszik. Újra és újra előrukkol egy-egy jó szerepléssel. Amatőr kategóriában megyei egyéni bajnok, országos 18., csapatban megyei bajnok, országos 7.

   Gyetvai Izsák, aki több évnyi komolytalanság után rájött arra, hogy sakkozni akar. Mégpedig jól, s azért tenni is kell. S hogy tesz is érte, azt az egyre jobb eredményei mutatják. Egyéniben megyei bronzérmes, értékszámos kategóriában országos 26., csapatban megyei bajnok, országos 7.

   Kelemen Marcell, aki nyerni és veszteni is mosolyogva képes. Az utóbbi időben sajnos eltávolodott a sakktól, de még reméljük, hogy közöttünk marad.  Amatőr kategóriában megyei egyéni 4. helyezett, csapatban megyei bajnok.

    Klenóczky Dániel, a tehetség, aki nemcsak a sakkban, de a tanulásban, a zenében és a sportban is remekül teljesít. Volt idő, amikor az évfolyamon még nem volt ellenfele, aki megszorította volna. Egyéniben megyei 4., értékszámos kategóriában országos 21., csapatban 4-szeres megyei bajnok, országos 7.

   Patai Péter, a sakkozó. Ő az, aki már elmondhatja ezt magáról. Kitartásával, a sakk iránti szeretetével ki tudott emelkedni még e nagyszerű társaságból is. Mind egyéniben, mind csapatban kiemelkedően teljesít. Egyéniben megyei arany-, ezüst- és bronzérmes, egyéni országos 17., valamint 23., csapatban 4-szeres megyei bajnok, országos 7.

   Somoskői Soma, aki a remeteséget választotta. Szorgalmasan tanulta a sakkot, aztán hirtelen távolabb került tőlünk. Most is bízunk benne, hogy egyszer rádöbben, köztünk a helye. Csapatban megyei bajnok.

   Sütő Martin, a zsenipalánta. Ha egyszer a sakkot csak negyedannyira komolyan veszi majd, mint a fizikát és a kémiát, mindenki számára nagy ellenfél lesz. Egyéni amatőr kategóriában megyei bronzérmes, csapatban ezüstérmes.

   Tóth Valter, a rakoncátlan. Minden versenyen történik körülötte valami. Többször végigverték már a gagarinosok, de a köztük ráragadt tudással más iskolákban simán bajnok lenne. Csapatban megyei ezüstérmes. 

   Hányas vagy? 99-es? Ti már jól megértitek egymást. Nemcsak együtt sakkoztatok, hanem igazi barátokká válva valódi csapatot is alkottatok. S reméljük, alkottok a jövőben is. Bár iskolai szinten már nem, de a sakkegyesületünkben ott lehettek mind, együtt. S megmarad a sakk közös tanulása is, hiszen szeptembertől a Gagarinban folytatódik a sakk-klub és a sakkoktatás, ahová mindegyikőtöket visszavárunk. 

Február - sakk vagy farsang? Sakk!

A legfrissebb információk szerint csak márciusban lesznek a megyei diákolimpia versenyei. Az egyéni verseny márc. 14., Karancslapujtő, a csapat márc. 29., Nógrádmegyer. Az Élő-pontosoknak is lesz egy csoport, számukra nem a továbbjutás, hanem a megyei bajnoki cím a tét. 

A Gagarinban február 21-én is lesz sakk-klub negyed 3-tól, de sakkoktatás nem lesz. Ha át kell adnunk a szokásos termet, akkor egy szinttel lejjebb, az 51-es terembe tudunk lemenni. A 21-i sakkoktatás még nem biztos, mert akkor van a Zrínyi matekverseny is.
A háziversenyt viszont az elhúzódó Farsang-rendezés miatt csak március 7-én 14 órától tudjuk megtartani.
Február 8-án Egerben az Agriaparkban lesz 2x30 perces partikkal rapidverseny.
Feb. 22-én Pásztón a szokásos rapidverseny az Ózon Étteremben.
Február 23-án Egerben folytatódik a Heves-Nógrád megyei csapatbajnokság. Délelőtt mind a felnőtt, mind a serdülő csapatunkra nagy feladat vár: a listavezetőkkel kell megmérkőznünk. Mivel egyidőben van a két meccs, nem nagyon tudunk taktikázni, így mindenkire nagy szükség lesz.
Elindul a tarjáni rapidverseny, a fenti események tükrében erre március 1-én kerül sor. Versenykiírást a versenynaptár menüpontban találsz.