SZARVAS SÁNDOR (1946-2016)

 A temetés helye és időpontja:  Nemti, 2016. október 1., szombat, fél 3-kor.

  Több évtizeden át erősítette a salgótarjáni sakkozást, annak hiányában a pásztói és az andornaktályai csapatban is szerepelt. Évek óta küzdött súlyos betegségével, de még amellett is bármikor lehetett rá számítani, ha a csapatnak szüksége volt rá.

2016. szeptember 23-án örökre távozott tőlünk. 

Emlékét megőrizzük.

Frink Ferenc senior kategóriában 4. lett az országos villámbajnokságon

  A december végén megrendezett Magyar Felnőtt Villám és Rapid Bajnokságon egyesületünket rutinos mesterünk, Frink Ferenc képviselte, méghozzá remekül.
  A 11 fordulós villámbajnokságon 6 pontot szerzett a rengeteg mestert - köztük nagymestereket is - felvonultató mezőnyben. Ez a teljesítmény hajszál híján a senior kategória dobogós helyét jelentette számára. A kategóriát Faragó Iván nagymester nyerte Rigó János nemzetközi mester előtt 6,5 ponttal, míg a 3. helyre befutó Szalánczy Emil nemzetközi mesternek Frink Ferenchez hasonlóan 6 pontja lett, de a Bucholz számítás sajnos nem a mi mesterünknek kedvezett. Az eredmény értékét az is növeli, hogy a 6 pont begyűjtéséhez kellett Rigó János, valamint két 2300 Élő-pont közeli FIDE-mester, Szamosközi Gábor és Radnai Ádám skalpja is. Összesen 7 mester ellen játszott, köztük Varga Zoltán nagymesterrel is.

  Rapid kategóriában is jól szerepelt, 4 pontot szerzett a 9 fordulóban, de itt senior kategóriában is távolabb volt az érmes helyektől.

  Nógrád megyét még ketten, Görcsi Gábor és Vajda Albert képviselték, ők Frink Ferenc mögött végeztek. 

Szimultán negyven résztvevővel a Gagarinban

  Október 16-án délután a Gagarin Iskolában (SÁIK Székhelyintézmény) rendeztük meg Mede István szimultánját, amelyet elsősorban a diákok és a szülők részére hirdettük meg.

40 táblához rendeztük be az iskola auláját, végül 41 táblát raktunk fel, s - főként a gyerekek jóvoltából - egy sem maradt üresen, mikor rövid megnyitó után Mede István FIDE mester, okleveles sakkedző elindult az első körre, hogy minden táblán megtegye a nyitólépést.

A gyerekek többsége most vett részt először szimultán rendezvényen, mégis meglepő fegyelmezettséggel várták, amíg a következő lépésre sor kerül. Néhányuk számára sajnos gyorsan véget ért a játszma, de még a legkisebbek között is akadtak olyanok, akik türelmesen gondolkodva próbálták elhárítani a mester támadásait.
 Az igen határozottan játszó Bíró Máté szerezte a mester ellen az első győzelmet, s Kovács Dániel is kedvező állásban adta döntetlenre a partiját. Lőrik Gergő és Klenóczky Sándor is mattra állítással próbálkozott és a már sokadszor körbejáró, fáradó mester el is nézte mindkettőt. Klenóczky Dániel szép játékkal szerezte meg a teljes pontot, Mede Marci pedig a kitartásának köszönhette győzelmét. A többi táblán a mester diadalmaskodott, de nem volt mind sima játszma. Dobos Zétény egészen a gyalogvégjátékig tartotta állását, a legvégére maradó Patai Péter pedig megegyezhetett volna a döntetlenben, de nem tette, az egy-egyben játékban viszont már alulmaradt. A legkisebbek közül ki kell még emelni a másodikos Kovács Rebekát, aki majdnem a szimultán végéig ellenállt.    

   Összesítésként elmondhatjuk, hogy Mede István a 41 játszmából 35-öt megnyert, 5-öt vesztett, s egy végződött döntetlennel. Az esemény végig sportszerű légkörben, jó hangulatban zajlott.
  Ezúton mondunk köszönetet az egyesület nevében mesterünknek, aki vállalta a szimultán megtartását, valamint az iskola vezetésének a hely és a berendezés rendelkezésünkre bocsátásáért.
  

Frink Ferenc senior európabajnoki ezüstérmes

  A 2014-es sakk egyéni európai blitz (gyors) és rapid bajnokságot Wroclawban rendezték meg december 19-21 között. Nógrád megyét hárman képviselték, Egyed András és Frink Ferenc FIDE-mesterek Salgótarjánból és Tódor Sándor Pásztóról. A blitz -versenyen Egyed András 13 ponttal a 141., Frink Ferenc 11,5 ponttal a 260. lett a több, mint 600 induló között.
  A csapatunkat erősítő két mester a rapidversenyen is kitűnően szerepelt: Egyed András 7 ponttal a 146., Frink Ferenc 6,5 ponttal a 172. helyen végzett. Ez utóbbi eredménnyel Salgótarján sakkikonját a senior versenyzők közül csak egyetlen nagymester vetélytárs tudta megelőzni, amivel mesterünk különdíjas lett: a senior kategóriában a dobogó 2. fokára állhatott. Gratulálunk!

Patai Péter 9. a Bódi Tamás emlékversenyen 

December végén Egerben rendezték meg az I. Bódi Tamás emlékversenyt, amelyet a közelmúltban elhunyt megyei sakkelnökünk emlékére rendeztek. Csapatunkat sajnos csak négyen képviselték.
Kovács Dániel és Lipcsei Ádám mellett a két ifi, Patai Péter és Klenóczky Dániel is a felnőtt csoportot választotta a gyerek helyett. Ez utóbbit egyébként a szintén nógrádi Görcsi Gábor nyerte. A felnőtt csoportban Patai Péter 4,5 ponttal 9. lett a 42 fős mezőnyben. Kovács Dani 3,5 ponttal 20., Lipcsei Ádám 3 ponttal 26., Klenóczky Dani 2,5 ponttal a 32. helyen zárt. Peti teljesítménye dicséretes, Ádám viszont - csapatunkhoz méltatlanul - ismét nem fejezte be a versenyt. A két Dani nagyjából az elvárhatót hozta. Sok sikert a fiataloknak a folytatáshoz!

 

Klenóczky Dani sikere a Jászfény Kupán

Október 25-én rendezték az V. Jászfény Kupa gyermek és ifjúsági sakkversenyt Jászfényszaruban.
A versenyen több mint 80 gyermek vett részt, a mezőny számottevő része már versenyszinten is sakkozó gyerekekből állt.
Nógrád megyét 3 salgótarjáni nagyfiú képviselte az V. korcsoportban. Mindhármuk szereplése jól sikerült, közülük is kiemelkedett Klenóczky Dani, aki 3 forduló után pontelőnnyel, százszázalékosan vezette a mezőnyt, végül a 7 játszmából ötöt megnyerve, az 1. helyezettel azonos pontszámmal, csak rosszabb Bucholz-értékkel szorult a 2. helyre a több, mint 250-nel magasabb értékszámú ellenfele mögött. Csak fél ponttal szerzett kevesebbet tőle Patai Peti, aki ugyancsak a kisebb Bucholz-érték miatt maradt le a dobogóról, s 4. lett. Egyesületünk 3. képviselője Gyetvai Izsák volt, akinek szintén voltak éremesélyei, de az utolsó fordulóban éppen Dani ellen vesztette el ígéretes állását. Így ő a 6. helyre futott be.
Mindhárman tárgyjutalommal és oklevéllel távoztak a versenyről, eredményükhöz gratulálunk!  

Gyászol Heves és Nógrád megye sakkvilága

   Bódi Tamás   (1970-2014)

Nógrád megye Sakkszövetségének elnöke, oly sok verseny szervezője és lebonyolítója végleg elhagyott bennünket.

A sakkért élt, a sakknak szentelte kegyetlenül rövid életét. Hatalmas űrt hagyott maga mögött.

Jellegzetes mosolyával, mindig vidám arcával őrizzük meg emlékét örökre.