XII. Tarján Kupa

Szeptember 17-én rendeztük Salgótarjánban a Civil Közösségek Házában a XII. Tarján Kupa rapid sakkversenyt.
A nyílt csoportban mindössze nyolcan indultak, így ott körmérkőzéssel zajlott a verseny, a gyerekcsoportban tíz induló játszott svájci rendszerben.

Egyik csoportban sem maradt veretlen senki sem, így az utolsó fordulóban is volt izgalom. A nyílt csoportban Patai Tamás az utolsó fordulóban kihasználhatta volna Kovács Dániel botlását Kutas Balázs ellen, de Tamás is benézte a mattot Kormos József ellen, így az 1. hely helyett a 3. jutott neki. Bíró Máté és Ágasvári Gáspár Benedek játékban már több játszmában is "partiban" voltak, de ez az eredményességben ma még nem mutatkozott meg.

A gyerekeknél Gyurcsák András az utolsó két fordulót bukta el, így mind a csoportgyőzelmet, mind a kategóriadíjat elvesztette. A csoportot a kiegyensúlyozottabban szereplő Vágvölgyi Ádám nyerte és nagyon biztató volt a három kislány játéka is. Meg kell említenünk a két elsős, Balogh Bertold és Kasléder Richárd helytállását is.

Eredmények:

U10 leány: 1. Kovács Veronika, 2. Fenyő Blanka, 3. Kovács Rebeka
U8 fiú: 1. Balogh Bertold, 2. Kasléder Richárd
U10 fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
U12 fiú: 1. Bíró Dániel, 2. Gyurcsák András, 3. Kasléder Dávid, 4. Fancsik Roland

Nyílt csoport: 1. Kovács Dániel, 2. Kutas Balázs, 3. Patai Tamás, 4. Patai Péter, 5. Tóth Pál, 6. Kormos József, 7. Bíró Máté, 8. Ágasvári Gáspár Benedek
Ezen belül U18 fiú: 1. Patai Péter, 2. Bíró Máté, 3. Ágasvári Gáspár Benedek

Részletes táblázatok:
  Gyerekcsoport
  Nyílt csoport

Pásztói sikerek a XI. Tarján Kupán

Nagyítóval kellett keresni a tarjániakat az ő kedvükért rendezett versenyen

   Hosszú szünet után, új helyszínen, a Civil Közösségek Házában rendeztük meg június 11-én a XI. Tarján Kupát. Bár sejtettük, hogy a nyár eleji időpont inkább a szabadba vonzza a családokat, azért reméltük, hogy a január óta eltelt idő és a csak ősszel várható folytatás miatt a sakkot igazán szeretők mégiscsak bennünket választanak. Ezúttal azonban sajnos olyanok is cserben hagytak bennünket, akik korábban stabil résztvevők voltak. Abszurd adat, hogy az erősorrendünkről összesen négyen voltak ott a versenyen, akkor, amikor az NB II-es meccseinken többen is érezhető játékhiánnyal játszották a partijaikat. Itt lett volna a lehetőség, de nem kellett. Azt pedig már inkább ne is akarjuk megszámolni, hogy hány helybeli lakos indult a versenyen...

  De lett verseny, köszönhetően a Pásztóról érkező felmentő seregnek, amely segítségével végül lett egy 11 fős gyerek és egy 10 fős nyílt csoport. A nyílt csoportban Görcsi Gábor révén most is volt egy FIDE-mester résztvevőnk. Meglepetésre azonban vereséggel kezdett Klenóczky Dániel ellen, s nem ez volt az egyetlen váratlan eredmény, amit ez a két játékos produkált ezen a napon. Gábor több pontot is elhullajtott, az egész versenyen időbeosztási problémával küzdött. Dani le tudta győzni az első helyért küzdő Kovács Dánielt is, de sikerült kikapnia a mezőny végén végzőktől.

  Egyenletesen jól játszott viszont a mezőny két szenior játékosa, Vajda Albert és Szarvas Sándor. Kettejük csatáját a pásztói edző nyerte, ő viszont Kovács Dani ellen hibázott. A nyílt csoport legfiatalabb tagja a Losoncról érkezett 11 éves Jan Alexander Grec volt, aki többek életét is megnehezítette ezen a délelőttön.

A gyerekcsoportban is hamar elfogytak a veretlenek, körbeverés tette izgalmassá a versenyt. Bármilyen meglepő is, de a lányok voltak többségben ebben a csoportban, sőt 3 forduló után már csak a pásztói Oláh Dorka volt százszázalékos. A végére mégis a papírforma érvényesült és a gyermekcsoport legidősebb indulója, Bognár Kevin ragadta magához a vezetést, amit a meg is őrzött a verseny végéig. Minden korcsoportot a pásztóiak nyertek, ami köszönhető volt a tarjániak már említett érdektelenségének is.  

Végeredmény:
9 éven aluli lányok: 1. Mender Laura, 2. Kovács Rebeka, 3-4. Fenyő Blanka, Kovács Veronika
14 éven aluli lányok: 1. Oláh Dorka, 2. Kresák Flóra
10 éven aluli fiúk: 1. Racskó Máté, 2. Büki Marcell, 3. Balogh Bertold
14 éven aluli fiúk: 1. Bognár Kevin, 2. Gyurcsák András
Nyílt csoport: 1. Vajda Albert, 2. Szarvas Sándor, 3. Kovács Dániel, 4. Görcsi Gábor, 5. Kormos József, 6. Klenóczky Dániel, 7. Vas Vince, 8. Patai Péter, 9. Jan Alexander Grec, 10. Kelemen Áron
Ezen belül a 18 éven aluliak: 1. Görcsi Gábor, 2. Klenóczky Dániel, 3. Vas Vince, 4. Patai Péter, 5. Jan Alexander Grec, 6. Kelemen Áron

Részletes táblázatok:
Gyermekcsoport
Nyílt csoport

Mede István és Tóth Máté nyert a X. Tarján Kupán

  Január 16-án elérkeztünk a Tarján Kupa rapidverseny sorozatunk 10. versenyéhez, amelyre ezúttal is a Sportcsarnok Tanácstermében került sor.

  Mindkét csoportban nagyobb létszám jött össze, mint az őszi versenyünkön, köszönhetően a pásztói légió érkezésének is. A gyerekcsoport 20 fős lett, a felnőtt csoport pedig 12, úgy, hogy itt is 5 ifjúsági résztvevőnk volt. Voltak új arcok is, a gyerekcsoportban már Fülekről is volt egy induló, voltak azonban olyan hiányzók is, akik korábban már többször részt vettek versenyünkön. Legközelebb már őket is visszavárjuk!

A nyílt csoportban egyesületünk első táblása, Mede István FIDE-mester toronymagas esélyesként indult, s ennek megfelelően be is futott győztesként. Egyedül a most először induló Lenkó Csaba tudott elcsenni tőle egy fél pontot. A mezőnyben több fiatal is indult, köztük a még csak 13. évében járó pásztói Vas Vince is, aki cseppet sem megszeppenve gyűjtötte az idősebbek skalpjait. Játékával a többi fiatal sem vallott szégyent. A csoport ifjúsági különdíját Patai Péter nyerte, mindössze jobb Bucholcz értékkel megelőzve Vas Vincét.

Nyílt csoport: 1. Mede István, 2. Vajda Albert, 3. Kovács Dániel, 4. Patai Péter, 5. Vas Vince, 6. Tódor Sándor, 7. Lenkó Csaba, 8. Várkonyi Péter, 9. Klenóczky Dániel, 10. Szegő Krisztián, 11. Lőrik Gergő, 12. Kelemen Áron
  Ezen belül az U18 kategóriában: 1. Patai Péter, 2. Vas Vince, 3. Klenóczky Dániel, 4. Lőrik Gergő, 12. Kelemen Áron.

 Nyílt csoport táblázata 

Tódor Sándor próbálná megállítani Mede Istvánt

A gyerekcsoport kétesélyesként indult Lőrik Gergő és Tóth Máté között, de váratlan vetélytársuk lett a Fülekről érkező, mindössze 9 éves Kapicakova Lucia személyében. Hármuk közötti körbeverés után jobb Bucholcz értékkel a pásztói Tóth Máté nyerte a csoportot, két leány vetélytársának pedig a kategória győzelem jutott. Feltűnt a versenyen egy új tehetség is, a legkisebb fiúk kategóriáját az először induló Valkár Zétény nyerte. 

Gyermek csoport:
  U9 leány: 1. Kapicakova Lucia, 2. Mender Laura, 3. Kovács Veronika, 4. Tóth Eszter, 5. Kovács Rebeka
  U9 fiú: 1. Valkár Zétény, 2. Mede Marcell, 3. Kovács Bendegúz, 4. Balogh Bertold
  U14 leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Oláh Dorka, 3. Kresák Flóra, 4. Porok Linda
  U14 fiú: 1. Tóth Máté, 2. Racskó Máté, 3. Vágvölgyi Ádám, 4. Büki Marcell, 5. Gyurcsák András, 6. Tóth Bálint, 7. Géczi Dominik.

 Gyermek csoport táblázata

A csoport győztese, Tóth Máté Lőrik Kittivel vív az első táblán.

További fényképek a versenyről itt. 

Szűkebb mezőny a IX. Tarján Kupán

  Október 24-e, a hármasünnep középső, az iskolai őszi szünet második napja ideális időpontnak tűnt a IX. Tarján Kupa rapidverseny megrendezéséhez, hiszen előtte is, utána is volt pihenési lehetőség. Ennek ellenére a nyílt csoport éppen, hogy összejött 8 fővel, a gyerekcsoport pedig úgy lett 15 fős, hogy Pásztóról is érkeztek néhányan.
  Elszomorító tény, hogy egyesületünk tagságának több, mint a fele talált magának fontosabb időtöltést, mint azt a versenyt, amellyel el kell számolnunk a Sakkszövetség felé. Többeknek is rá kellene már döbbennie, hogy az egyesületi tagság nem egy papír aláírását jelenti, hanem azt, hogy tennünk kell valamit azért a közösségért, amelybe beléptünk és amely befogadott bennünket.  

A 8 fős nyílt csoportot az ott induló 5 ifjúsági mentette meg, köztük a hamarosan mesteri címmel rendelkező Görcsi Gábor, aki rövidesen minden idők legfiatalabb nógrádi mesterének vallhatja majd magát. Mellettük indult Pásztóról a megyei bajnok, többszörös Tarján Kupa győztes Bohati Tamás, valamint két "törzstagunk", Kovács Dániel és Szarvas Sándor. Szűk, de erős kis mezőny volt, amit mindjárt az első forduló nyilvánvalóvá tett: Bohati Tamás és Görcsi Gábor is vereséggel rajtolt Kovács Dani, illetve Patai Peti ellen. A későbbi fordulókban is volt bőven izgalmas játszma. Végül Görcsi Gábor futott be győztesnek, akinek a kezdeti megingását menetelés követte és már csak Kovács Daninak engedett egy döntetlent.

A gyerekcsoportban Lőrik Kitti és Ágasvári Gáspár Benedek  játéka végig kiemelkedett a mezőnyből, s miután Kitti az egymás elleni csatájukat is hozta, végül százszázalékos teljesítménnyel nyerte a versenyt. A kisebbek közül igen jól szerepeltek a pásztóiak, nem sok díjat hagytak itt a Tarján környékieknek. Kellemes meglepetés volt a lányok lelkesedése, most először fordult elő, hogy több lány, mint fiú alkotta a gyerek mezőnyt.

  Terveink szerint november 6-án 3 órától megrendezzük a Gagarinban az őszi háziversenyünket, remélhetőleg nagyobb létszámmal.

   A kép jobb oldalán egymás mellett a gyermekcsoport két győztese:
Lőrik Kitti és Ágasvári Gáspár Benedek

A végeredmény:
 Nyílt csoport: 1. Görcsi Gábor, 2. Kovács Dániel, 3. Bohati Tamás, 4. Szarvas Sándor, 5. Patai Péter, 6. Klenóczky Dániel, 7. Lőrik Gergő, 8. Gyetvai Izsák
   ezen belül: U18 kategória: 1. Görcsi Gábor, 2. Patai Péter, 3. Klenóczky Dániel, 4. Lőrik Gergő, 5. Gyetvai Izsák
   a legjobb nem díjas ifjúsági különdíját Patai Péter nyerte.

 Gyermek csoport
   
U8 leány:   1. Oravecz Kinga, 2. Mender Laura, 3. Kovács Rebeka, 4. Kovács Veronika, 5. Tóth Eszter, 6. Fenyő Blanka
   U14 leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Porok Linda
   U9 fiú:      1. Oravecz Kristóf, 2. Holtner Daren, 3. Büki Marcell
   U14 fiú:    1. Ágasvári Gáspár Benedek, 2. Gyurcsák András, 3. Versegi Tamás, 4. Tóth Bálint

 Részletes táblázat itt.

Pásztói öröm a Tarján Kupán

A felnőtt első díj azért csak Tarjánban maradt

Június 6-án, a Sportcsarnok Nagytanácstermében rendeztük a VIII. Tarján Kupa rapidversenyt.  

  A felnőtt csoport szűkösségéért (9 fő) kárpótolt bennünket a népes, 23 fős gyerekcsoport, amelyet a Pásztóról érkezőknek is köszönhettünk. Sajnos, mindkét csoportban több törzstagnak mondható hiányzónk volt, s ez a gyermekkategóriák eredményein meg is látszott. Ráadásul menet közben még fogytunk is, hiszen 3 forduló után a legkisebb fiúkategóriában éremesélyes Vágvölgyi Ádám (3/2 pont után) rosszullét miatt kellett, hogy visszalépjen a versenytől. A gyerekcsoportot szinte végig vezette a pásztói Tóth Máté, de az utolsó fordulóban elbukott Lőrik Kitti ellen, s így némi meglepetésre végül csapattársa, a 11 éves Gajder Gergő lett a csoport győztese. A kicsik egyébként is több esetben jártak túl a nagyobbak eszén, a 9 éven aluliak közül Mender Laura, Oravecz Kristóf és Mede Marcell is megtépázta a pár évvel idősebbek tekintélyét. A gyerekcsoport eredményhirdetésénél aztán a pásztói mosoly volt többségben, mert az öt kategóriából csak Lőrik Kitti tudta Tarjánban tartani az aranyérmet.

  A felnőttcsoport első díja viszont "itthon" maradt, hiszen az esélyesként induló Mede István FIDE-mester a nap egyetlen százszázalékos teljesítményével magabiztos győzelmet aratott. Biztató volt az ifjúságiak jó játéka, ami a végül 2. helyen végző Görcsi Gábortól már nem volt meglepő. De javuló formát mutatott Patai Péter, aki Vajda Albert elleni váratlan mattadással egy nagy skalpot is begyűjtött, míg a legfiatalabbként induló Lőrik Gergőnek tovább kell járnia a megkezdett utat, hogy idővel az eredmények is jöjjenek majd.

Tanítvány a mestere ellen: Patai Péter és a győztes Mede István csatája.

Balra a 2. helyezett Görcsi Gábor 

Eredmények:
9 éven aluli leány: 1. Mender Laura, 2. Oravecz Kinga, 3. Kovács Veronika, 4. Kovács Rebeka, 5. Fenyő Blanka, 6. Tóth Eszter
14 éven aluli leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Lőrik Tímea, 3. Porok Linda
9 éven aluli fiú: 1. Oravecz Kristóf, 2. Mede Marcell, 3. Kovács Bendegúz, 4. Holtner Daren, visszalépett: Vágvölgyi Ádám
11 éven aluli fiú: 1. Gajder Gergő, 2. Kazinczy Levente, 3. Csőke Imre, 4. Tóth Bálint, 5. Kasléder Dávid, 6. Andai Dávid Ferenc
14 éven aluli fiú: 1. Tóth Máté, 2. Ágasvári Gáspár Benedek, 3. Versegi Tamás

Nyílt (felnőtt) csoport: 1. Mede István, 2. Görcsi Gábor, 3. Vajda Albert, 4. Szarvas Sándor, 5. Patai Péter, 6. Kovács Dániel, 7. Miklós Dániel, 8. Kutas Balázs, 9. Lőrik Gergő
  ezen belül 18 éven aluliak: 1. Görcsi Gábor, 2. Patai Péter, 3. Lőrik Gergő.

Részletes táblázatok:
    Nyílt csoport
    Gyerek csoport

Folytatás ősszel, amikor remélhetőleg a most hiányzókkal kiegészülve ennél is nagyobb versennyel készülhetünk majd az induló bajnoki szezonra.

Bíró Máté és Bohati Tamás megállíthatatlan volt a VII. Tarján Kupán

  A gyerekcsoportban 17-en, a felnőtteknél 15-en, azaz összesen 32-en gyűltek össze május 9-én a Sportcsarnok tanácstermében megrendezett VII. Tarján Kupán.

A felnőtteknél ismét rangot adott a versenynek, hogy Mede István és Frink Ferenc révén két mester, valamint a már többszörös győztes Bohati Tamás is indult.

Utóbbi most is igazolta, hogy tudása már a mesterekével vetekszik, a rapid verseny pedig kifejezetten az erőssége. Ellenfeleinek mindössze egyetlen döntetlent (Frink Ferenc ellen) engedélyezve rajt-cél győzelmet aratott az esélyesként induló, de az éjszakai műszak után fáradtan asztalhoz ülő Mede István előtt.

A mezőnyben több ifjúsági is indult, akik ezúttal zömében tartalmas partikat tudtak játszani a rutinos ellenfelek ellen is, ami igaz volt a legfiatalabbra, a 14 éves Lőrik Gergőre is. A várakozásnak megfelelően az ifik közül ezúttal is Görcsi Gábor tudta a legtöbb pontot összegyűjteni.

 1. Bohati Tamás 6,5  2. Mede István 5,5  3. Frink Ferenc 5 pont.

Ifjúságiak:
 1. Görcsi Gábor, 2. Patai Péter, 3. Klenóczky Dániel, 4. Lőrik Gergő

 A nyílt csoport teljes végeredménye.

  

A képen elől (balról) a győztes, Bohati Tamás.

   

  A gyerekek mezőnyében Bíró Máté egyedüli favoritként indult, s bár a verseny végén botlott egyet Dobos Zétény ellen, így is magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt. Reméljük, hogy Máté legközelebb már nem a kicsiket szomorítja, hanem saját fejlődése érdekében inkább a felnőtteket igyekszik majd felbosszantani.
  Többek játéka volt kellemes meglepetés a versenyen. Így például a most először induló Versegi Tamás, aki a teljes mezőnyben a 2. helyen végzett. Tamásra szép jövő várhat, dinamikusan fejlődik, a versenyzésre viszont több időt kell rászánnia. Szintén látszik a fejlődés a Tóth Pali bácsi által tanítgatott Ágasvári Gáspár Benedeken, aki egyre stabilabb játékot nyújt. Közel fél évnyi kihagyás után ismét itt volt az elsős Mede Marcell, aki oroszlánkörmeit igencsak belevájta a nagyobbakba is, a tőle 6 évvel idősebb, egyéniben és csapatban is megyebajnok Lőrik Kitti elleni győzelme volt a nap meglepetése. A verseny üde színfoltja volt az 5 pici lány, akik nagy eredményeket érhetnek még el, ha elég kitartóak lesznek az oktatásra és versenyre járás terén is.

Korcsoportonkénti eredmények:

U8 leány: 1. Kovács Veronika, 2. Tóth Eszter, 3. Kovács Rebeka, 4. Fenyő Blanka
U14 leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Porok Linda
U9 fiú: 1. Mede Marcell, 2. Vágvölgyi Ádám, 3. Kovács Bendegúz
U12 fiú: 1. Dobos Zétény, 2. Ágasvári Gáspár Benedek, 3. Bíró Dániel, 4. Kazinczy Levente, 5. Kasléder Dávid, 6. Tóth Bálint
U15 fiú: 1. Bíró Máté, 2. Versegi Tamás

 A gyerekcsoport teljes végeredménye.

 

 Elől Lőrik Kitti és Ágasvári Gáspár Benedek, mellettük a két elsős: Kovács Bendegúz és Mede Marcell (jobbról).

 

  Az utolsó fordulóban Dobos Zétény (balról) legyőzte az addigra már biztos győztes Bíró Mátét (félig hátulról).

Mesterek csatáztak a VI. Tarján Kupán

   A létszám ezúttal elmaradt a várakozástól, hiszen összesen 25-en gyűltek össze az idei első rapidversenyre. A gyerekcsoport 14 fős létszáma volt inkább a meglepő, hiszen a versenyt direkt a jövő heti diákolimpia elé tettük, hogy legyen a gyerekeknek felkészülési lehetőség. Sajnos, még a saját tanítványaink közül is csak nagyon kevesen jöttek el, pedig rájuk igazán számítottunk.

 De ne keseregjünk, mert a 11 fős nyílt csoport összetétele kárpótolt bennünket. Most először két mester is nevezett a versenyre Frink Ferenc és Istvanovszki Martin személyében, s rajtuk kívül itt volt a 4-szeres győztesünk, Bohati Tamás is, de a többiek közül sem lehetett azt mondani senkire sem, hogy lefelé kilógna a mezőnyből.
  Az első hely kapcsán végül is nem történt meglepetés. Az esélyesként induló Istvanoszki Martin rajt-cél győzelmet aratott, 7-ből 7 ponttal, Bohati Tamásnak be kellett érnie a 2. hellyel. Az ifjúsági korú Görcsi Gábor ismét szép reményeket ébresztve játszott és futott be a 3. helyre. Ezzel a csoport ifi kategóriáját is megnyerte. A mezőny végén végző két fiatalnak, Miklós Dánielnek és Patai Péternek sem kell szégyenkeznie, hiszen több nyertnek tűnő állásuk is volt, amit rutinjuk hiánya miatt nem tudtak sikerre vinni.

    A két mester egymás ellen: Istvanovszki Martin és Frink Ferenc

   A gyerekek mezőnyében is volt favorit, hiszen sejteni lehetett, hogy Bíró Mátét senki sem fogja megszorítani. Csoda itt sem történt, Máté simán nyert. A legnagyobb versenyfutás a díjakért az U10-es fiúknál volt. Itt a végig egyenletes teljesítményt nyújtó Bíró Dániel szerezte meg az első helyet a későn ébredő Gyurcsák András és a végére talán elfáradó Kasléder Dávid előtt. Öröm volt a kicsi lányokat sakkozni látni, de közülük még csak Mender Laura tudta felvenni a harcot a nagyobbakkal.

 

U10 leány: 1. Mender Laura, 2. Lőrik Tímea, 3. Kovács Rebeka, 4. Kovács Veronika
U10 fiú: 1. Bíró Dániel, 2. Gyurcsák András, 3. Kasléder Dávid, 4. Csőke Imre, 5. Andai Dávid Ferenc
U13 fiú és leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Ágasvári Gáspár Benedek, 3. Kazinczy Levente
U15 fiú: 1. Bíró Máté, 2. Lenkei Szabolcs

Nyílt csoport: 1. Istvanovszki Martin, 2. Bohati Tamás, 3. Görcsi Gábor, 4. Kovács Dániel, 5. Frink Ferenc, 6. Osgyáni Sándor, 7. Frink Ferenc, 8. Kormos József, 9. Várkonyi Péter, 10. Miklós Dániel, 11. Patai Péter
Ezen belül U18 fiú: 1. Görcsi Gábor, 2. Patai Péter

Gyerekcsoport teljes végeredménye
Nyílt csoport teljes végeredménye

40 fős mezőny az V. Tarján Kupán

 November 29-én a Sportcsarnok tanácstermében rendeztük az idei utolsó Tarján Kupa rapid sakkversenyt.
10 perccel a tervezett kezdés előtt még alig voltunk, aztán sorra érkeztek a többségében gyermek és ifjúsági résztvevők. Végül a felnőtt csoport 5 ifjúságival megerősítve 14 fős lett, a gyerekcsoportban viszont az eddigi legtöbb, 26 résztvevővel kezdődött a 7 fordulós csatározás.

 

 

Ez utóbbiban három Élő-pontos induló volt : Bíró Máté, Miskolczi Nemere és Vas Vince. Várható volt, hogy a verseny köztük dől el. Izgalmas partik után a végig magabiztosan versenyző Miskolczi Nemere veretlenül, csak egy fél pontot veszítve nyerte a csoportot a 6 pontos Vas Vince és az 5,5 pontos Bíró Máté előtt. Mivel a versenyen sok kicsi indult, ezért a legkisebbeknek a díjazásnál még egy kategóriát hoztunk létre. Rá is szolgáltak az apróságok, mert többször is megtréfálták idősebb ellenfeleiket.   

 

 

 

 

 A nyílt csoportban az eddigi 4 versenyünkből hármat megnyerő Bohati Tamás és a most először induló Frink Szabolcs számított favoritnak. A végeredmény végül ezt igazolta, de aki itt volt, az látta, hogy ők is átéltek nehéz pillanatokat. Ezek okozói elsősorban az egyre izmosabban játszó ifjúságiak voltak. Közülük is kiemelkedett most Görcsi Gábor és Klenóczky Dániel, akik több rutinos sakkozót is maguk mögé utasítva végeztek az élmezőnyben.  

 Fényképek a versenyről

Részletes eredmények:
"pici gyermek": 1. Oláh Dorka, 2. Tóth Eszter, 3. Vágvölgyi Ádám, 4. Deák Dominik, 5. Lőrik Tímea
U15 leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Sevelya Virág, 3. Bartus Natália
U9 fiú: Gyurcsák András, 2. Csonka Ádám, 3. Csőke Imre, 4. Bíró Dániel, 5. Kasléder Dávid, 6. Tóth Bálint, 7. Winkler Ádám, 8. Andai Dávid Ferenc
U12 fiú: 1. Vas Vince, 2. Tóth Máté, 3. Dobos Zétény, 4. Ágasvári Gáspár Benedek, 5. Winkler Benjámin, 6. Kazinczy Levente, 7. Zeke Martin
U15 fiú: 1. Miskolczi Nemere, 2. Bíró Máté, 3. Kelemen Áron
Gyermek csoport teljes táblázata

Nyílt csoport: 1. Bohati Tamás, 2. Frink Szabolcs, 3. Görcsi Gábor, 4. Klenóczky Dániel, 5. Osgyáni Sándor, 6. Miklós Dániel, 7. Tóth Pál, 8. Kovács Dániel, 9. Patai Péter, 10. Klenóczky Sándor, 11. Lipcsei Ádám, 12. Adorján László, 13. Lőrik Gergő, 14. Baranyi Levente
A nyílt csoporton belül U18 fiú: 1. Görcsi Gábor, 2. Klenóczky Dániel, 3. Patai Péter, 4. Lőrik Gergő, 5. Baranyi Levente
Nyílt csoport teljes táblázata

Népes mezőny a IV. Tarján Kupán

Ismét nagy létszámú mezőnyt sikerült összetoborozni a Tarján Kupa rapidversenyre, amelyet október 11-én a Városi Sportcsarnok nagy tanácstermében rendeztünk meg.
A nagy részvételi arány most is a gyerekeknek volt köszönhető, a 21-es fős gyerekcsoport mellett négyen még az így 13 fős felnőttcsoportot is erősítették. Úgy tűnik, abban nem tudunk előrelépni, hogy a Tarján környéki, illetve megyei felnőtt sakkozók támogassák részvételükkel a versenyünket. Bár, tegyük hozzá, most először Mede István személyében egy FIDE mester résztvevőnk is volt.

A gyerekcsoportban a már élőpontos Bíró Máté, Huszár Lóránt, Vas Vince trió számított favoritnak, s a partik alapján elmondható, hogy inkább csak egymás számára jelentettek vetélytársat. A Bucholcz érték a pásztói Huszár Lórinak kedvezett, így ő nyerte a gyerekcsoportot. Külön színfoltja volt a versenynek több kis elsős és másodikos jelenléte, s nem csak fiúk, hanem a pici lányok is ott voltak.

A felnőtt csoportban Mede István favoritként indult, de a kicsit lazább hozzáállása az első helyébe került. A korábbi kétszeres Tarján Kupa győztes Bohati Tamás az utolsó fordulóban jobb Bucholcz értékkel előzött, s 3. alkalommal is elvitte az első díjat. Tamás kiegyensúlyozott játéka biztató, az idén is szerepelni fog mindkét nógrádi csapatban.
A 4 fiatal ezúttal inkább tanulni jött, nem igazán tudtak nagy skalpot begyűjteni. A papírformának megfelelően Görcsi Gábor izzasztotta meg az esélyeseket leginkább, de játékukkal a többiek (Klenóczky Dániel, Patai Péter és Lőrik Gergő) sem vallottak szégyent.

Köszönet a részvételért mindenkinek, külön a gyerekeket kísérő szülőknek, valamint a 9 fős pásztói különítményt vezető Vajda Albertnek.
A folytatás november végén várható. Addig lesz gyerekverseny Jászfényszaruban, FIDE verseny és csapatbajnoki forduló Egerben, valamint a megyei rapidbajnokság Pásztón (gyerekeknek korcsoportonként), pontosabb információk a Versenynaptárunkban található.

Részletes eredmények:

U10 leány: 1. Lőrik Tímea, 2. Porok Linda, 3. Vojtkovszky Hedvig (mindhárom Salgótarján, Gagarin)
U14 leány: 1. Sevely Virág (Pásztó), 2. Lőrik Kitti (Salgótarján), 3. Bartus Natália (Nógrádmegyer)
U9 fiú: 1. Racskó Máté (Pásztó), 2. Bíró Dániel, 3. Gyurcsák András, 4. Vágvölgyi Ádám, 5. Kovács Bendegúz, 6. Deák Dominik (mind Salgótarján, Gagarin)
U12 fiú: 1. Huszár Lóránt, 2. Vas Vince (mindkettő Pásztó), 3. Dobos Zétény (Salgótarján), 4. Bognár Kevin (Pásztó), 5. Kazinczy Levente (Salgótarján, Gagarin), 6. Bodzás Dominik (Pásztó)
U15 fiú: 1. Bíró Máté (Salgótarján, Gagarin), 2. Kelemen Áron (Pásztó), 3. Lenkei Szabolcs (Salgótarján)
U18 fiú: 1. Görcsi Gábor (Nógrádmegyer), 2. Klenóczky Dániel, 3. Patai Péter (mindkettő Salgótarján, Bolyai), 4. Lőrik Gergő (Salgótarján, Gagarin) 
Felnőtt: 1. Bohati Tamás(Pásztó, Salgótarján), 2. Mede István (Salgótarján), 3. Vajda Albert (Pásztó), 4. Kovács Dániel, 5. Patai Tamás, 6.Szarvas Sándor, 7. Adorján László, 8. Klenóczky Sándor, 9. Bartus Attila

A teljes táblázatok:
Gyerekcsoport
Nyílt csoport

Ismét sok résztvevő a Tarján Kupán

Ezúttal is szép létszámban, 30-an gyűltek össze a Galcsik Étterem alagsorában a II. Tarján Kupán. Most is több volt a gyerek résztvevő, köszönhetően főként  a gagarinosoknak és a nógrádmegyerieknek. A felnőtt résztvevőkből Klenóczky Sándor személyében egyetlen tarjáni lakos volt a mezőnyben, szerencsére érkeztek a környékről, no meg Balassagyarmatról, ahol még van néhány sakkszerető felnőtt is. A felnőtt csoport végül úgy duzzadt fel, hogy 6 gyerek is ezt a csoportot választotta. Így alakult ki a 16 fős felnőtt és a 14 fős gyerek csoport. Reméljük egyszer megéljük még, hogy a tarjáni felnőtt sakkozók sem bojkottálják majd a versenyünket.

A gyerekcsoportból felfelé kilógott Bíró Máté, s a várakozásnak megfelelően nagy fölénnyel, csak az öccsének engedve egy döntetlent rajt-cél győzelmet aratott. Ki kell még emelni Bartus Natália és Lőrik Kitti játékát, valamint a versenyzéshez lassacskán már hozzászokó Tankó Bálintot. A verseny üde színfoltja volt a sok megyeri kislány, reméljük gyakran látjuk majd őket.  
A felnőttek mezőnyében Bohati Tamást ezúttal többen is megszorongatták, de végül jobb Bucholz-értékkel a 2. versenyünket is megnyerte Vajda Albert előtt. A felnőtt csoportban az ifi kategória győztese a teljes mezőnyben 3. helyen végző Görcsi Gábor lett, de a többi fiatal sem vallott szégyent, hiszen Patai Péter 4,5, Klenóczky Dániel 4 pontot gyűjtve végzett az ifikategória dobogóján.

A versenysorozatunk júniusban folytatódik, valószínűleg 8-án, pünkösd vasárnap lesz az újabb verseny.

Húsvét előtt, a tavaszi szünetben FIDE versenyek lesznek Egerben, illetve Mátrafüreden, 26-án pedig Pásztón lesz rapidverseny. 

 

 Eredmények:

U10 Lány:  1. Kojnok Bianka, 2. Maczák Anna, 3. Szomora Vanessza, 4. Bangó Boglárka
U14 Lány:  1.Bartus Natália  2. Lőrik Kitti 3. Csonka Mária
U10 fiú:  1. Zeke Martin 2. Bíró Dániel, 3. Tóth Bálint, 4. Balogh Bálint
U14 fiú: 1.  Bíró Máté, 2. Tankó Bálint 3. Lenkei Szabolcs

Felnőtt:  1. Bohati Tamás, 2. Vajda Albert, 3. Görcsi Gábor, 4. Klenóczky Sándor, 5. Kovács Dániel

Ifjúsági (U18) kategória: 1. Görcsi Gábor, 2. Patai Péter, 3. Klenóczky Dániel

I. Tarján Kupa - jól sikerült az első versenyünk

Minden várakozásunkat felülmúlva 35-en gyűltek össze a Közúti Igazgatóság tárgyalótermében március 1-én az I. Tarján Kupán. A nagyobb létszám főként a gyerekek részvételéből adódott, hiszen a gagarinosok és a nógrádmegyeriek is jelentős létszámmal képviseltették magukat, így a gyerekcsoport 25 fős lett. A felnőtt csoportban a pásztói csapat játékosainak köszönhettük, hogy egy 10 fős, erős mezőny jött össze. Sajnos egyesületünk felnőtt tagjaiból nem mindenki tartotta fontosnak ezt a versenyt, jómagam pedig versenybírónak kényszerültem. 

A gyerekcsoportban Klenóczky Dániel kiemelkedő teljesítményt nyújtva már az utolsó forduló előtt győztesnek mondhatta magát. A mezőny élén egyébként a gagarinosok végeztek, kivétel ez alól a lányok voltak, ahol a nógrádmegyeriek vitték el mindhárom érmet. A három fiú korcsoportban azonban "hazai" győzelem született. Dani a teljes verseny megnyerésével érthetően az U15 aranyérmét is elvitte, U12-ben Tankó Bálint, U9-ben Gyurcsák Andris harcos játékkal szerezte meg az 1. helyet. A verseny legfiatalabb résztvevője az óvodás Tóth Eszti volt, aki - már meg sem lepődünk rajta - most sem maradt győzelem nélkül.
A felnőttek mezőnyében a mindkét nógrádi csapat éljátékosának nevezhető Bohati Tamás esélyeshez méltóan rajt-cél győzelmet aratott, százszázalékos teljesítménnyel. A versenyeken ismét egyre jobban szereplő, talán második aranykorát kezdő pásztói csapatvezető, Tódor Sándor futott be másodiknak, míg egyesületünk fiatal erőssége, Kovács Dániel minimális különbséggel előzte meg a 3. helyen a rutinos Szarvas Sándort. A felnőtt csoportban is volt ifi kategória, itt a harcosan játszó Patai Péter kapta a díjat, megelőzve a tőle 4 évvel idősebb Lipcsei Ádámot.

A versenyt szeretnénk folytatni, valószínűleg egy tágasabb helyen, így lehet, hogy visszatérünk a Galcsik Étterembe. A folytatásról mindenkit értesíteni fogunk.
Az I. Tarján Kupa megrendezéséhez Dobos Csaba közreműködésével kaptunk termet, ezúton is köszönet érte.

Március 7-én háziverseny a Gagarinban, 9-én  Heves megyei CSB, 14-én pedig az egyéni diákolimpia vár ránk.

 Eredmények:

Lányok:  1. Apkó Krisztina, 2. Bangó Enikő, 3. Bartus Natália
U9 fiú:  1. Gyurcsák András, 2. Tóth Bálint, 3.Bíró Dániel
U12 fiú: 1. Tankó Bálint, 2. Dobos Zétény Lukács, 3. Cene Benedek
U15 fiú: 1. Klenóczky Dániel, 2. Gyetvai Izsák, 3. Bíró Máté

Felnőtt:  1. Bohati Tamás, 2. Tódor Sándor, 3. Kovács Dániel

Részletes eredménylista:
Felnőtt csoport

Gyerek csoport